Автор
Цвета Герчева

60 дни за доказване на интимна връзка? Няколко идеи как точно се доказва тя

Понятието "интимна връзка" скара вчера народните представители по време на обсъждането на второ четене на промените в Закона за домашното насилие. Предложеният срок от 60 дни се превърна в камъка на раздора, а коментарите в социалните мрежи заваляха със скороста на светлината.

И понеже да - има спешна нужда наказателният кодекс да се промени и да защити жервтите на насилие, ние от сутринта се чудим как точно се броят тия 60 дни интимна връзка? Хипотезите са няколко. Така - ако съдим по Бърнс и считаме че "Някога ,съвсем случайно, някакси веднъж, някого целунал някой в цъфналата ръж …”, то излиза наяве проблемът, че “надали ще знае някой как, кога, веднъж, някого целунал някой в цъфналата ръж”.

Тоест даже Бърнс смята, че доказването на интимна връзка в ръжта е много трудна.

Ако допуснем, че сме се поучили от американския опит обаче и си запазим синята рокля от първата секс вечер, както направи Моника Люински, тоооо, опасяваме се, че ще се натрупа прекалено голям гардероб с архивни дрехи. Не е практично да се пазят всички дрехи от първия секс, съгласете се. А и е финансово страшно неизгодно. Иначе Люински вече стана на 50 - като прочетохме тая новина си казахме: "Леле, една ера си отиде. Люински, кога стана на 50?"

View post on Instagram
 


Относно доказването на 60-дневна интимна връзка, която не е базирана на съвместно съжителство, има и няколко странни, но за сметка на това работещи метода. На първо място това е видеозапис. Ако нямате плюшено мече с камера в едното око в спалнята - е времената се менят, законите се преправят - купете си. Снимковият материал по-трудно се приема за доказателство, но пък видеозаписите мoгат и да минат.
Е, сега недейте да показвате цялата си Кама Сутра, че не се знае от колко вещи лица после ще се гледа записа. Дай, Боже, никога да не се стига до там.
В социалните мрежи вече вървят и тъжни закачки, че ако сте гаджета на 59 дни, новия закон не ви лови.

Публикуваха и мемета - “ Търся си гадже - до 59 дневна връзка”.

И все пак как се доказва начало на интимна връзка, че да можеш след това начало да броиш 60 дни, че след това да приложиш новия закон. С личен дневник? С писмо изпратено до теб с клеймо от датата на първия интимен контакт и самопризнания? С видео на първия страстен секс?
С СМС-и? Къде остават следите, по които да тръгнат следователите и вещите лица, за да доказват тоя така интимен съюз?

Ами, я си представете, че става въпрос за тайна връзка. И сега - какво прави прокуратурата? Двама души си имат свой интимен свят, за който никой не знае, няма обаждания и СМС-и? Няма бельо и сини рокли? Ма я си представете, че като сте правили любов сте били голи, не с рокля.
Накря ще стане точно, както Вежди Рашидов вчера спомена. Ще стане като с оня американски рвжисьор, “дето го направиха на маймуна”. Само че има една малка подробност. Американците така го направиха на маймуна, че няма да излезе от затвора до края на живота си. Ние в България това никога няма да можем да го постигнем.
И колкото и да ни се иска да няма “Нито една повече”, истината е, че докато законите се пишат по време на лятната ваканция след национални протести и заради натиск от социалните мрежи, те няма как да бъдат работещи, приложими и умно измислени.

Иначе в МВР и в съдебната власт продължават да работят хиляди читави, опитни и добри хора. И само благодарение на тях тия прогнили и лошо управлявани институции все още някак работят. И не си мислете, че с един закон всичко ще се оправи. Ако някой иска да си свърши работата, ще си я свърши и със сегашния закон. Ако не иска - менци за разливане има много. И все кривата кобилица ще ни е проблемът.
Истината е, че нищо в природата не се губи. За да прояви насилие човекът, обезобразил Дебора, вероятно самият той по някакъв начин е бил жертва на насилие.
Всяко действие има обратно на посока и равно на сила противодействие. Май горе-долу така звучеше физичният закон, нали? Хайде сега се замислете следващия път, като видите някоя своя приятелка с бушон, какво точно ще направите. Съставете си план. Вземете телефона на дежурния полицай от вашето районно? Имате ли мобилния му? Аз наскоро се обадих в полицията и го взех. Издиктуваха ми го, обадих се на един много възпитан човек и му обясних, че просто искам да имам контакт на някого на терен.
В полицията и в прокуратурата все пак има много способни хора. Доверявайте им се по-често и се обаждайте, като забележите нещо нередно. Това е част от решението. Законът - това сме ние.

Четете още: За да не пострадате: Какво да направите, ако той иска ваши еротични снимки