Автор
Весела Георгиева

Кристофър, който превърна хита на Емил Димитров в чалга: Извинявам се на българския народ

"Извинявам се на българския народ и семейството на Емил Димитров. Грешно съм разбран, надявам се на прошка лично от него, за да спя спокойно. Младо момче съм, всеки има право на грешка и прошка. Обещавам това да не се повтаря, не е била такава целта и умисълът." Това заяви фолкпевецът Кристофър Галевски-Фараона, който заедно със своя оркестър "Джипси Фолк Груп" изпя странен вариант на песента на Емил Димитров "Моя страна, моя България".

Във видеото девойки въртят кючеци, а изпълнителят от Кнежа, пее следното:

"Колко нощи аз не спах,
колко път извървях в чужбина.
Колко много аз скитах,
колко много преживях,
да се устроя.
За всички от Германия,
Белгия, Холандия,
върнете се в България.
Моя страна, моя Германия,
моя любов, моя България".

Този странен кавър съвсем нормално предизвика куп коментари.

Хората в социалните мрежи буквално полудяха. Някои от тях веднага изразиха мнение, че синът на Емил Димитров трябва да реагира незабавно. Първо, песента му, която е своеобразен химн, е използвана без да е поискано разрешение за това. И второ, при постоянната битка между чалгата и поп музиката, да се превърне една от най-известните песни в кючек е неприемливо.

"Г-н Димитров, светла му памет, никога не е имал против песента му да бъде изпълнявана от всички нации и етноси. Това, че я изпълнявам по мой собствен начин, не е обида към никого, а творение, защото аз съм творец. Германците си имат свой начин на изпяване и композиране и Емил Димитров го е позволил. Това е моят стил музика и не мога да я изпея по друг начин", споделя Кристофър.

"Реших да направя тази песен, за да може да се вдигнат заплатите на хората, работещи в България. Ако не го бях направил с песен, никой нямаше да го забележи. С най-добри чувства и помисли съм създал парчето. Много хора не могат да разберат смисъла - пея така не защото Германия е моята страна, а защото там си изкарвам парите, а ги харча в България. Другото е по-важно - че е моя любов България".

Става ясно, че синът на Емил Димитров се е свързал с него след разпространението на клипа: "Вече имаме споразумение по най-културния начин. Свален е клипът от фейсбук и ютюб. Не очаквах да има толкова гледания и масовост. Не съм искал да печеля пари от песента, както се спекулира. Всички приходи от песента щяха да се предадат на семейството на г-н Димитров", казва Фараона.

"Говоря от името на 3,5 млн емигрирали българи. Те искат да чуят тази песен и я припознават", споделя Галевски.

"Емил Димитров е бил във Франция и тогава създава тази песен, защото искаше да си види семейството. Работеше в чужбина. И аз работех и изкарвах парите си в Германия. Нека хората погледнат смисъла на песента", казва още пишман музикантът, цитиран от "България днес".

"Пореден абсурд... това видео и тази песен нарушават и разрушават музикалното наследство на България, това е подигравка за всеки уважаващ себе си и родината си българин. Клипа трябва да бъде назабавно свален и , песента забранена във всяко заведение.", пише потребител в Ютюб.