Автор
Елена Ангелова

Как мама да отбие кърмачето от гърдата лесно и без сълзи?

В живота на всяка кърмеща майка идва момент, когато тя започва да мисли за прекратяване на кърменето. Често обаче възгледите на бебето по този въпрос не съвпадат с тези на майка му – него всичко го устройва при сегашното състояние на нещата и то изобщо няма доброволно да се откаже от кърменето. Как да действате в такава ситуация? Как да постигнете целта си, но да не нараните емоциите на детето?

На каква възраст детето трябва да започне да се отбива от майчината кърма?

Всъщност вие вече сте започнали процеса – още с въвеждането на допълнителни храни. Въпреки факта, че бебето все още пие зърнени храни и пюрета с майчиното мляко, с всеки изминал ден, седмица, месец кърменето става все по-кратко. Това е естествено развитие: сега бебето получава необходимите му хранителни вещества от храната и необходимостта му от кърмене е намалена.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва кърменето да продължи, докато майката и бебето се чувстват добре – може до две години и дори повече. Така че няма строго фиксиран „краен срок“: ако нямате нищо против, можете изобщо да не отбивате бебето, а просто да изчакате, докато то само изгуби интерес към това.

Що се отнася до долната граница, желателно е кърменето да продължи поне една година. До тази възраст диетата на бебето все още се разширява и майчиното мляко остава важен доставчик на калций и други основни хранителни вещества.

Как мама да избере правилното време?

Отбиването може да бъде голямо емоционално предизвикателство и стрес за бебето. За да мине всичко възможно най-гладко, уверете се, че бебето ви се чувства добре и не е разстроено от нищо.

Отложете прекратяването на кърменето, ако: детето ви е болно, ако му никнат му зъбки, ако е стресирано, поради някои събития в живота, например преместване в отделна стая. Но ако бебето сега е весело и спокойно, можете да започнете. Притеснявате се как ще бъде отбито? Всичко ще е наред, защото вие сте супер мама.

Как да прекратите кърменето?

Основното в отговора на този въпрос е постепенността. Първо отменете едно от храненията, когато бебето свикне с новите правила, после второто и т.н. Най-лесният начин е с кърмене през деня: след обилно хранене много деца искат да се забавляват и да си играят, така че са готови да се откажат от част от майчиното мляко без никакви проблеми. Сутрешното и вечерното кърмене вероятно ще продължат най-дълго. Но в крайна сметка и те ще останат в историята.

Какво да направите, ако бебето не иска да се откаже от гърдата?

Действайте на принципа „не отказвайте, но и не предлагайте“. Ако бебето е забравило за хранене, не му напомняйте за това. Променете навиците му. Имате ли определено място за кърмене, например фотьойл в хола? Спрете да сядате там. Може би бебето ви е свикнало да суче майчино мляко в точно определено време? Не стойте вкъщи по това време, излезте на разходка с детето си. Накратко, елиминирайте детайлите, които настройват бебето ви за хранене. Изведете мъничето от къщи. Бебето ви иска гърда? Престорете се, че не забелязвате и предложите да слушате заедно любимата му песен и танц. Или например му кажете, че ще го нахраните след играта. Може би в крайна сметка бебето ще забрави за храненето.

Помолете таткото за помощ

Този съвет е особено подходящ за вечерното хранене. Поверете ритуала по полагане на бебето в кошарата на любимия си човек. Когато наблизо няма примамливи майчини гърди, по-вероятно е бебето, за да заспи, да му са достатъчни прегръдките и вечерната приказка на татко.

Предложете на детето си чаша бебешко мляко. Може би истината е, че детето наистина иска да пие? Купете подходящо за възрастта бебешко мляко на прах (то е по-добро за бебета от обикновеното краве мляко и количеството и свежестта му се контролират по-лесно). Насърчавайте детето си да изпие чаша преди лягане и по времето на деня, когато обикновено иска гърда.

Опитахте всички предложения, но нищо не работи?

Тогава потърсете консултация със специалист по кърменето. Кърменето трябва ли да се прекрати постепенно или може и рязко? Знаете, че забраненият плод винаги е сладък. Отказът веднага и без подготовка е сигурен начин да накарате бебето да мисли само за гърдите на мама и нейното мляко.

Това е огромен стрес за детето, който може да бъде избегнат, ако действате разумно. В допълнение, рязкото спиране на кърменето може да повлияе неблагоприятно и на здравето на млечните жлези на майката. По-бавно, така е най-добре за всички.

Колко време отнема завършването на кърменето?

Обикновено говорим за седмици, но понякога може да са и месеци. Просто, мами, бъдете търпеливи. Пълното спиране на кърменето е важен крайъгълен камък в развитието на вашето бебе.