Автор
Елена Ангелова

Бебето ви не иска да се откаже от адаптираното мляко? Вижте как лесно можете да го отучите

За да разберете как да разделите детето си напълно от сместа, трябва да помислите защо то се нуждае от нея. Една от честите причините може да е, че бебето получава по-малко калории от общата диета.

Детето може да се храни добре (в конвенционалния смисъл), но хранителната стойност на диетата да не отговаря на нуждите му. Поради това детето изпитва нужда да допълва храненето си с адаптирано мляко и да го пие преди лягане. Ето защо е необходимо майките да анализират цялата диета на детето, да се изчисли общата енергийна стойност на продуктите (таблици с изчисляване на калориите в различни продукти могат да бъдат намерени в интернет) и да се сравни с нормата за конкретната възраст, отговаря на запитванията на много майки на тази тема Карина Петрова, доктор педиатър и детски невролог, сертифициран консултант по детския сън.

Друга, не по-малко рядка причина е, че сученето успокоява децата. И ако до 2 години детето е било подпомагано и успокоявано от гърдите на мама, сега тази функция се поема от шишето с хранителната смес. Ето защо си струва да се оцени ежедневието на детето, дали има признаци на преумора и превъзбуда, дали стои дълго време пред екрана, дали психологическата ситуация у дома е благоприятна. Понякога на детето просто му липсва релаксация преди лягане, което се постига чрез спокойно общуване с възрастен. Така че смученето на шишето успокоява бебето добре и го подготвя за сън.

Освен това, ако детето не пие достатъчно вода, сместа може да бъде алтернатива за него. Трябва да обърнете внимание и на водния режим на вашето дете, както и на климатичните условия в стаята, в която се намира бебето. Стаята трябва да има комфортна температура на въздуха (около 22 ° C) и достатъчна влажност (50-60%), така че детето да не изпитва прекомерна жажда.

В ситуация, в която диетата на детето, без да се взема предвид сместа, отговаря на стандартите, сместа трябва да бъде изключена от режима на бебето, тъй като това увеличава риска от натрупване на наднормено тегло и нарушения на въглехидратния метаболизъм на детето.

Ако бебето ви се съпротивлява на отбиването от бутилката, можете да опитате да го "измамите": всеки ден постепенно намалявайте количеството на сухата формула в същия обем вода. Намалявайте я ден след ден след време ще бъде възможно бебето да получи накрая само вода, която по правило децата бързо отказват.

Също така, в случай на приемане на сместа преди лягане, майките трябва да помнят, че след сученето е необходимо да се мият зъбите на бебето, за да не се провокира развитието на кариес.

В тази връзка не е препоръчително сместа да се заменя с ферментирали млечни продукти или нещо друго, съветва педиатърът.