Автор
Евелин Попадийна

Вечно стилни: 7 дизайнерски чанти, които винаги ще са на мода

Чантите, които ще ви покажем са с богата предистория, която датира от десетилетия. Те притежават силата да отиват на всяко облекло и са се доказали като инвестиционни елементи, които могат да се предават от поколение на поколение.

От чантата Gucci, която беше преименувана на стилна първа дама, до задължителната Louis Vuitton, която Одри Хепбърн носеше постоянно със себе си. Показваме ви седемте вечни дизайнерски чанти.

Dior Saddle Bag


Не е нужно да яздите, за да оцените Dior Saddle. Проектирана от бившия арт директор на Dior, Джон Галиано, чантата дебютира през далечната 2000 г. на ревю за луксозни марки. Моделите се разхождаха по подиума, носейки чантата, облечени в дънкови поли с асиметрични подгъви, оголени горнища и много кожа.
 

След представянето, чантата започва да се появява навсякъде – Кари Брадшоу се появи с такава в трети сезон на „Сексът и градът“. Популярни знаменитости, като Парис Хилтън и Никол Ричи, често са засичани с нея в ръка.
 

Това, което прави чантата толкова желана обаче, не е само привличащата окото форма, а фактът, че се предлага в набор от различни щампи и цветове. Леопард, кадифе, монограм, цветя, копринено зелено – опциите изглеждат безкрайни. Повече от две десетилетия след дебюта си, аксесоарът все още е разпознаваем и желан.

Hermès Birkin Bag


Представете си, че има дизайнерска чанта, кръстена на вас? За Джейн Бъркин това е реалност! През 1983 г. стилната Джейн е на полет на Air France, когато Жан-Луи Дюма, тогавашен изпълнителен директор на Hermès, сяда до нея. Бъркин, която в момента е без характерната за нея плетена кошница, започва да се оплаква, че няма достатъчно голяма дамска чанта, за да събере всичко необходимо. Тогава на Дюма му хрумва идея. Той скицира груб контур на чантата, която може да събере повече и готово! Ражда се чантата Birkin, която прави своя дебют само година по-късно, през 1984 г.



Чантата е не само функционална и красива, но също така може да се похвали с много висока стойност при препродажба. В днешно време обаче е много трудно да се сдобиеш с такава чанта от бутиците на Hermès.

Fendi Baguette


Чантата Baguette е може би най-добрата чанта. Тя дебютира в края на 90-те години, когато тогавашния креативен директор на Fendi, Силвия Вентурини Фенди, я създава като знак на почит към това как френските жени безгрижно носят багети под мишниците си. Може би сте виждали чантата в „Сексът и градът“ (спомняте ли си епизода, когато Кари беше ограбена?), както и на раменете на безброй холивудски звезди – Парис Хилтън, Джиджи Хадид и Риана.


Тази година чантата празнува своята 26-та годишнина и все още е налична в бутиците на Fendi.

Louis Vuitton Speedy


Louis Vuitton Speedy, който датира от 1930 г., предлага удобство и стил – тази чанта беше „задължителна“ за много икони от 60-те години на миналия век и все още е любимата чанта на много Холивудски звезди. Предлагана в различни размери и принтове през годините – мини, черешов принт, монограм на Мураками, каре и много други – универсалната чанта се превърна в постоянен модел елемент.

Gucci The Jackie 1961

View post on Instagram
 


Логично е, че една от най-стилните жени в света, Джаки Кенеди, има кръстена на нея чанта.
Първоначално наречена Constance, чантата с форма на полумесец беше толкова обичана от първата дама, че тя притежаваше не само една, а няколко. Разказва се, че Кенеди посетил бутик на Gucci и купил шест на място. След като Джаки постоянно е снимана с чантите, дизайнерската къща решава да преименува популярната чанта на “The Jackie”.
Дизайнът на чантата е променен няколко пъти – през 1999 г. тогавашният творчески директор на Gucci Том Форд премахва ключалката, а през 2009 г. Фрида Джанини връща ключалката, но прави чантата по-голяма.

Chanel Classic Flap Bag

View post on Instagram
 


Chanel Classic Flap може да бъде забелязана от километри, с нейната характерна дръжка, която съчетава верижка с преплетена кожа и двойно С затваряне. Предлага се в различни размери и цветове. От пускането си на пазара се превърна в любима за знаменитостите.

Prada Nylon Bag

View post on Instagram
 


Въпреки че този стил стана известен за първи път в началото на 2000 г., Nylon Bag все още е една от най-търсените чанти на Prada. Дълго време беше много трудно да се сдобиеш с този модел чанта. Благодарение на това, че Prada пусна две актуализирани версии през 2020 г. (Prada Re-Edition Nylon 2000 и 2005), сега е по-лесно да се сдобиете с такава.