Автор
Ева Григорова

Честта на короната: как принцеса Маргарет защитила семейството си от Даяна

Въпреки образа на принцесата-бунтарка, сестрата на Елизабет II, Маргарет винаги е била отдадена на семейството си и е била предпазлива и понякога откровено груба към непознати, които възнамеряват да заемат място под арките на Бъкингамския дворец.

“Тя винаги е била много, много ядосана на хора като Даяна или Фърги, защото са се забърквали в скандали“, подчертава биографът Крейг Браун. И това е много любопитно, защото самата Маргарет от време на време се оказваше в центъра на съмнителни ситуации.

Според кралския биограф Уилям Шокрос, за да защити репутацията на кралското семейство, Маргарет дори предприела много шокиращи мерки. По-специално, принцесата изгорила писмата на Даяна до кралицата майка, защото бяха “твърде лични“. Маргарет не искала в пресата да се появи повече информация по темата.

“Маргарет редовно сортираше документите на майка си. И веднъж, по заповед на принцесата, големи черни торби с хартия бяха отнесени за унищожаване, а не за прехвърляне в Кралските архиви ”, каза Шоукрос пред The Express.


Никой не знае какво точно е имало в тези писма. Маргарет обаче признала пред една от придворните дами, че това са съобщения с много лично и емоционално съдържание. Известно е също, че кореспонденцията е била двупосочна: кралицата майка е отговаряла на Даяна и дори двете били започнали различни дискусии. “Несъмнено принцеса Маргарет е решила да защити майка си и другите членове на семейството. Това е разбираемо, макар и жалко от историческа гледна точка “, отбелязва Шоукрос.


Вероятно кореспонденцията е съдържала неприятни подробности за брака на принцеса Даяна и Чарлз, защото съдейки по откровеността на лейди Ди с пресата, тя наистина искаше да говори за предателствата на съпруга си. И е възможно, преди да започне да общува с журналисти, принцесата на Уелс да е търсила подкрепа от членове на кралското семейство.


По всичко личи обаче, че принц Филип е бил изцяло на страната на Даяна в този спор, което си личи от негово писмо от 1992 г., в което той пише: “Чарлз беше глупав, рискувайки всичко за Камила. Ниеникога не сме мислили, че той може да иска да те напусне заради нея. Не мога да си представя някой нормален да те напусне заради Камила. Подобна перспектива дори не ни е минавала през ума“, се казва в съобщението, което Филип трогателно подписва с „С любов, татко“.