Автор
Теодор Муховски

Ад на Земята: най-разрушителните вулканични изригвания в историята

Според статистиката на планетата изригват около 60 вулкана годишно. Повечето от тях не са особено разрушителни, но някои от тях унищожават всичко наоколо в рамките на няколко часа. 

За вас сме събрали най-страшните и най-мощните вулканични изригвания, регистрирани някога в историята. 

1. Везувий, Италия.

Изригването се случва на 24 август 79 година и вероятно е най-известното в историята. То става особено популярно, след като художникът Карл Брюлов рисува картината "Последният ден на Помпей". Предполага се, че при това бедствие загиват най-малко 16 000 души. 

Вулканът Везувий изхвърля облак от пепел и дим на височина 20,5 км, който достига дори до Египет и Сирия. Изригването е предшествано от мощно земетресение с магнитуд до 6-та степен по Рихтер, което поставя началото на разрушаването на града. 

По време на разрушенията Везувий изхвърля около 1,5 милиона тона разтопена скала всяка секунда. В рамките на един ден след изригването се спуска първата серия пирокластични потоци, състоящи се от нажежени скали, пепел и вулканични газове. Малко след това се спуска друга серия и два потока заличават Помпей от лицето на земята. 

2. Кракатау, Индонезия 

Това изригване, което се случва през 1883 г. в Индонезия, също е доста известно. В продължение на няколко месеца преди катастрофата вулканът проявява странна активност - изпуска огромни количества дим и пепел. В крайна сметка изригването става факт и след четири експлозии островът е напълно унищожен. 

По официални данни загиват около 36 хил. души, а според някои източници - до 120 хил. Експлозиите са толкова силни, че са чути дори на остров Мавриций, намиращ се на 4800 км от епицентъра. Пепелта се издига на височина 80 км, а взривната вълна от изригването се разпространява по цялата планета цели 7 пъти. 3. 

3. Лаки, Исландия

 Исландия е известна със своите вулкани, така че не е изненадващо, че там също се случват изригвания. През 1783 г. вулканът Лаки в южната част на страната се активира, разкривайки катастрофа от невиждан мащаб. В продължение на осем месеца от кратерите тече лава и се разлива на площ от 2500 кв. км. 

Вредните вещества, отравят водата и въздуха и водят до смъртта на половината добитък в Исландия. Това предизвиква глад, от който умират 10 000 души, или 10 % от населението на страната. По-късно отровните газове попадат в Гълфстрийм и причиняват смърт и във Великобритания. За съжаление е трудно да се определи точният брой на засегнатите хора. 

Изригването на Лаки води до климатични промени, които предизвикват суша, наводнения и безпрецедентно студени зими по целия свят. 

4. Тамбора, Индонезия 

Друго мощно изригване в Индонезия, което се случва през 1815 г. По време на изригването са изхвърлени около 150-180 кубични метра скали. Експлозиите разрушават върха на вулкана, като предизвикват спускане на пирокластични потоци. Те разрушават най-близките селища, а вулканичната пепел се пренася от остров Сумбава, където се намира вулканът, към съседните Ява и Борнео. 

Изригването предизвиква цунами, при което загиват около 10 000 души. А други 80 000 души загиват по-късно от климатичните промени и последващия глад. 

5. Невадо дел Руис, Колумбия

Изригването на този вулкан е сравнително скорошно, през 1985 г. Предпоставките за предстояща катастрофа започват още през ноември 1984 г., когато геолозите отбелязват повишаване на сеизмичната активност. А още на 13 ноември 1985 г. Невадо дел Руис започва да изхвърля пепел с височина над 30 км. 

Пирокластичните потоци отмиват всичко по пътя си, включително и град Армеро, където по-голямата част от населението става жертва на изригването. Само една четвърт от населението - 28 700 души - успява да се спаси. Друго наводнение частично разрушава град Чинчина и убива около 1800 души.