Автор
Теодор Муховски

Обвиненията срещу Майкъл Джексън се завръщат с пълна сила

Калифорнийски апелативен съд възобнови делата на двамата мъже, които твърдят, че Майкъл Джексън е упражнил сексуално насилие над тях, когато са били момчета.

Състав от трима съдии от 2-ри окръжен апелативен съд на Калифорния установи, че исковете на Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък не е трябвало да бъдат отхвърляни от по-долна инстанция и че мъжете могат основателно да твърдят, че двете корпорации, собственост на Джексън, които са посочени като ответници по делата, са имали отговорност да ги защитят. Нов калифорнийски закон, който временно разширява обхвата на делата за сексуално насилие, позволява на апелативния съд да ги възстанови.

Това е вторият път, в който исковете - заведени от Робсън през 2013 г. и Сейфчък през следващата година - се връщат след отхвърляне. Двамата мъже станаха по-известни, след като разказаха историите си в документалния филм на HBO от 2019 г. Leaving Neverland.

Съдията, който отхвърли исковете през 2021 г., установи, че не може да се очаква от корпорациите - MJJ Productions Inc. и MJJ Ventures Inc. да функционират като бойскаути или църква, където дете под тяхна опека би могло да очаква закрила. Джаксън, който почина през 2009 г., беше едноличен собственик и единствен акционер в компаниите.

Съдиите от по-горната инстанция не се съгласяват, като пишат, че "корпорация, която улеснява сексуалното насилие над деца от страна на един от своите служители, не е освободена от позитивното задължение да защитава тези деца само защото е собственост единствено на извършителя на насилието".

Те добавят, че "би било извратено да се приеме, че ответното дружество няма задължение поради това, че има само един акционер. Затова отменят решенията, постановени в полза на корпорациите."

Джонатан Стейнсапир, адвокат на имуществото на Джаксън, заяви, че са "разочаровани" от това решение.

"През последното десетилетие двама изтъкнати съдии многократно отхвърляха тези дела, тъй като законът го изискваше", заяви Стейнсапир в имейл до Асошиейтед прес. "Оставаме напълно убедени, че Майкъл е невинен по тези обвинения, които противоречат на всички достоверни доказателства и независими потвърждения и които за първи път бяха направени едва години след смъртта на Майкъл от хора, мотивирани единствено от парите. Това е прецедент, който застрашава децата в целия щат и страната. С нетърпение очакваме съдебния процес по същество."

През юли Стейнсапир бе заявил в полза на защитата, че няма смисъл служителите да бъдат задължавани по закон да прекратяват поведението на своя шеф.

"Това би изисквало от служителите на ниско ниво да се изправят срещу ръководителя си и да го наричат педофил", казва Стейнсапир.

Холи Бойер, друг адвокат на Робсън и Сейфчък, възразява, че момчетата "са били оставени сами в тази бърлога от служителите на ответника. Положителното задължение за защита и предупреждение е правилно".

Стейнсапир заяви, че доказателствата, които са събрани по делата, които не са стигнали до съдебен процес, показват, че родителите не са имали очаквания служителите на Джаксън да действат като наблюдатели.

"Вярваме, че истината в крайна сметка ще възтържествува с поредното оправдаване на Майкъл", казва Стейнсапир.

Робсън, който сега е 40-годишен хореограф, се запознава с Джексън, когато е на 5 години. След това той участва в три музикални клипа на Джексън.

В иска му се твърди, че Джексън го е тормозил в продължение на седем години.

Сейфчък, който сега е на 45 години, заяви в иска си, че е бил на 9 години, когато се е запознал с Джаксън, докато е снимал реклама на Pepsi. Той твърди, че Джаксън му се обаждал често и го обсипвал с подаръци, преди да премине към сексуално насилие над него.

Асошиейтед прес обикновено не назовава имената на хората, които твърдят, че са били жертви на сексуално насилие. Но Робсън и Сейфчък са се разкрили и са одобрили използването на самоличността им.

Исковете на мъжете вече бяха отхвърлени през 2017 г., когато Йънг ги отхвърли поради изтичане на давностния срок.