Автор
Веселина Петрова

Държавата я няма, но тя ни накара да се гордеем: Благодарим ти, Нургюл Салимова! За нас ти си кралица

Едно момиче на 20 г., което жъне победа след победа в световния шах, отново ни кара да се гордеем, че сме българи. И въпреки отсъствието на държавата, тя успява. Тя е шампионът в нашите очи.

Нургюл Салимова е в Баку. Тя буквално пише историята на българския шах. Оставена сама, 18-годишната Салимова смело мачка конкуренцията. зад нея не стои никой. Държавата ни е абдикирала. Явно може да си позволи да изпраща военни помощи, да купува скъпи автомобили, да плаща за лъскави ремонти, но не може да плати две нощувки от по 120 долара. Толкова струва стаята на нощ в Баку. Ало, държавата! Ама сега, когато Нургюл кацне на летище София, със сигурност ще има шпалир от известни, които да се снимат до нея, нали? 

View post on Instagram
 

"Когато има успехи, има много желаещи за снимки. Когато търсим пари, срещаме мълчание“, коментира треньорът Живко Жеков, цитиран от "Стандарт". 

И допълва: "Българската шахматна федерация тази година не получава финансиране от Министерството на спорта. С лични средства успя да отдели 1000 лева“.

Нургюл Салимова е родена в с. Крепча, област Търговище на 2 юни 2003 г. Научава се да играе шах, когато е на 4-годишна възраст. Шампионка е на България рекордните 10 пъти в различните възрастови групи. Явно обаче това не е достатъчно, за да получи държавно финансиране. Нали? 

View post on Instagram
 

Браво, момиче! За нас ти вече си шампион. За нас ти си гордост, не за държавата, за Родината. А това е по-важно. Родината винаги ще я има, ние винаги ще бъдем зад теб. Държавата е избираема, също като политиците, които са впили в нея алчните си жила.