Автор
Теодор Муховски

Ще настръхнете: 4 предсказания на Рей Бредбъри за бъдещето, които вече се сбъднаха

На датата на рождението на легендарния американски писател ви разказваме как той е виждал нашия свят и промените, които го очакват. Не всички негови предположения се оказаха просто научна фантастика.

"Не се опитвам да предсказвам бъдещето, а да го предотвратявам", уточнява авторът.

Наистина е зловещо да си представим, че сценариите на Бредбъри ще намерят по-нататъшно развитие в бъдеще.

Преди няколко десетилетия неговите фантазии изумяваха читателите от всички краища на планетата, защото ги потапяха в немислими и утопични светове. Към днешна дата обаче много от предсказанията на Бредбъри вече не са илюзии, а сбъдната реалност.

Загуба на духовност

Да попаднеш в плен на примитивната масова култура и да прекъснеш развитието на душата, въплъщавайки страховете на писателя фантаст, които са описани в произведението "451 градуса по Фаренхайт", или да станеш заложник на техническия прогрес, напълно способен да пороби човека - всичко това е възможно да се случи днес.

Героите на най-известната антиутопия на Рей Бредбъри губят значението на приятелството и любовта, а основната цел на отношенията им е материалната изгода. Те не изпитват връзка с природата, както самият автор във "Вино от глухарчета". Красотата на пейзажите за героите на "451 градуса по Фаренхайт" е заменена от телевизионните сериали. Основните цели на живота са да работиш и да купуваш, а духовното развитие е на последно място в пирамидата на потребностите.

Философията и книгите са забранени, но така или иначе малко хора се интересуват от тях. В днешния свят просвещението наистина често е изтласкано на заден план. Развлекателните програми засенчват произведенията на класиците, създавайки все по-голямо търсене за тях.

Според антиутопията на Рей Бредбъри, човек не може да мисли свободно - властите му залагат необходимите ценности още от детството и строго наказват всеки опит да се противопостави на тях. А за световното правителство е наистина изгодно, когато обществените умове са пълни с информационни боклуци, но не и с мисли за глобалните проблеми.

Ценността на просвещението

Героинята на романа "451 градуса по Фаренхайт" Клариса говори за образователната система в училищата, като споменава, че учениците не задават въпроси - те получават само много отговори. Това много напомня на съвременния начин на образование, когато знанията на учениците се проверяват чрез стандартизирани тестове, без да се проявява особен интерес към тяхната индивидуалност.

Освен това пълноценното обучение е невъзможно без книги, чиято стойност постепенно намалява. Класиката в света на антиутопията е сведена до 15-минутни радиопредавания, а в съвременния свят човешкият мозък понякога отказва да приема големи количества информация. Със сигурност човек не иска да си натоварва главата с научни трудове и монотонни текстове, когато има чудесна алтернатива под формата на кратки и достъпни видеоклипове.

Култът към хапчетата

Днес лекарствата се приемат без основателна причина, а освен това предизвикват пристрастяване. В домашната аптечка винаги има лек за всяко заболяване, но с течение на времето организмът спира да се справя сам с вътрешните проблеми.

В култовия роман на Рей Бредбъри обществото трябва да се бори с психологическите проблеми с помощта на хапчета. Те влошават паметта и увреждат организма, но става невъзможно да се живее без тях. Дори съпругата на главния герой умира от отравяне със сънотворни. И това не се случва умишлено - тя машинално започва да гълта едно след друго хапчета.

Технически новости

Фантастът предвижда съвременните тенденции и описва много изобретения преди около 70 години в своите творения. Така например вълшебната стая от разказа "Велд", способна да пресъздава образи, миризми и дори ефекта на присъствието, е много подобна на виртуалната реалност.

В романа "451 градуса по Фаренхайт" героинята поставя в ушите си миниатюрни "раковини", които предават звуците на океана - почти като безжични слушалки. Рей Бредбъри предсказва и появата на мобилните телефони, умните часовници, биометричните скенери и системите за интелигентен дом.

Освен това в разказа "Пешеходецът" са включени дори безпилотни автомобили - още едно доказателство, че писателят е мислил много години напред.

В произведенията на Рей Бредбъри винаги се чете идеята, че технологичният прогрес може да превърне човека в бездушна машина. Тази прогноза обаче може да се окаже невярна само ако има хора, които ще са готови да се борят за вечните ценности. Докато литературата и културата са живи, човечеството има шанс - на това се надява великият писател.