Автор
Антония Михайлова

Откриха невиждано досега морско чудовище в ледените води на Антарктида

Учени, провеждащи изследвания на борда на кораб край бреговете на Антарктида, случайно уловили ново подводно същество - с 20 пипала и продълговато бяло тяло, пише Wday.ru.

Целта на експедициите на изследователите, проведени между 2008 и 2017 г., е била да ловуват "мистериозни" морски животни. Едно от тях се оказало същество, което донякъде приличало на октопод, но тялото му било плътно и напълно бяло. Било съставено от 20 дълги пипала с антени вместо смукала. 

Антарктида
Антарктида

Учените установили, че тези страховито изглеждащи чудовища могат да живеят на дълбочина от 19 до 2000 метра под водата.

Те са напълно адаптирани да живеят в подводна тъмнина и се хранят с това, което се намира на такава дълбочина - останки от риба и различни видове микроорганизми. Животното може да променя цвета си от бял до лилав и тъмночервен в зависимост от външната заплаха, се казва в проучването. 

Антарктида
Антарктида

По време на изследването учените открили общо осем уникални вида животни, но този "октопод" се оказал един от най-интересните и мистериозни. 

Сега изследователите се опитват да разберат как такова създание е успяло да остане незабелязано толкова дълго време. Това нов вид ли е? Или обратното – много древен? 

Има предположение, че съществото може да има извънземен произход, тъй като по-рано, в ледовете на Антарктида, изследователите откриха мистериозни структури - порти към други светове.

Октопод
Октопод