Автор
Веселина Петрова

Какво е "негинг" и как да се справите с емоционалните манипулатори най-лесно

Запознанствата съвсем не са това, което бяха. Всички вече сме го забелязали и полагаме усилия да запазим себе си в морето от хора, които, бидейки част от социалните мрежи, надничат в личното ни пространство. 

Но освен новите начини да кажеш "здр, ко праиш" има и нови думички, които отразяват емоциите ни от срещите с приятел, гадже... Една от тях е негинг. Какво означава?

Negging (идва от англ. - neg, и означава "негативна обратна връзка") е акт на емоционална манипулация, при която някой отправя преднамерено двусмислен комплимент или друга забележка, за да подкопае доверието на другия и да засили потребността му от одобрението на манипулатора. 

Преди, когато ходехме по срещи, след това обсъждахме впечатленията си – особено негативните - с най-добрата си приятелка или приятел. Днес нещата не са се променили особено, с тази разлика, че вече си служим с определени думи, така че да опишем какво точно ни е отблъснало. Тези понятия спадат към категорията „Съвременни тенденции за запознанства“. 

Негинг е сравнително ново понятие, но феноменът, който описва, най-вероятно съществува от години. Твърде вероятно е да сте го преживели. Отивате на среща, всичко върви добре и се забавлявате чудесно. В един момент обаче човекът, с когото сте се срещнали, казва нещо, което звучи като комплимент, но не съвсем... Кара ви да се чувствате леко неуместно, пише Obekti.

Хем ви ласкае, хем се изказва негативно. Нещо от рода на: "По принцип не харесвам руси момичета, но с теб е различно.“ И вие започвате да се чудите - харесва ли ви или не, компромис ли прави, комплимент ли...

За съжаление обаче подобни „комплименти“ се използват и преднамерено, за да ни объркат и манипулират. И какво се получава? Хващаме се на въдицата и допускаме другият да добие един вид превъзходство над нас и да направлява начина, по който върви срещата. 

Наричат този тип комуникация „подла тенденция за запознанство“ или „негинг“ – термин, въведен от общността на пикаперите (общността на топ свалячите).

Така човекът срещу вас придобива известно превъзходство. А вие сте в неизгодна позиция. Но това не трябва да ви притеснява или стресира. Можете смело да се защити, използвайки чувството си за хумор или с лека ирония... Избягвайте сарказма, освен, ако не искате това да е последната ви среща.