Автор
Антония Михайлова

7 от най-суровите правила за отглеждане на деца в Северна Корея, които ще ви шокират

В страна, затворена от останалия цивилизован свят, където правилата са не просто сурови, а наистина безкомпромисни, се заинтересувахме как точно гражданите ѝ отглеждат децата си в нея. 

Оказва се, че жителите на Северна Корея имат свой собствен подход към образованието, което определено не може да не изненада или дори шокира. Трябва да отбележим обаче, че преди семейството за севернокорейците стои дългът пред държавата. Ето 7 от най-суровите правила за отглеждане и възпитание на децата в северна Корея:

Северна Корея
Северна Корея

На първо място общественополезен труд

Сутрин децата не виждат родителите си у дома, тъй като майките и татковците излизат рано, за да полагат общественополезен труд, на който посвещават цялото си свободно време. Какво правят? Метат улиците, събират боклука, садят растения. За съжаление родителите просто нямат достатъчно време да се грижат за децата си. 

Северна Корея
Северна Корея

Сериозна подготовка за важните празници 

Рождените дни на севернокорейските лидери са особено важно събитие. В днешно време малчуганите обикновено демонстрират танци с политически привкус, като се подготвят усърдно за тях. Освен това на такива празници младите хора трябва да носят перфектно изгладена червена вратовръзка. Така децата се възпитават на ред и дисциплина съобразно идеологическата нагласа.

Северна Корея
Северна Корея

Нито повече, нито по-малко

Севернокорейските семейства ядат ориз, осигурен от държавата. Дажбата храна е строго определена за всеки член на семейството. Не можете да си купите ориз сами в никакви количества. Затова трябва да се задоволявате с това, което ви дават. Същото се отнася и за децата.

Северна Корея
Северна Корея

Лидерите над семейството 

Държавата е изградена по такъв начин, че всеки трябва, един вид, да се „кланя“ на идолите - както миналите, така и настоящите. В училищата се отделя голямо внимание на уроците по история на партиите. От 7-9-годишна възраст децата трябва да се присъединят към Корейския детски съюз, а от 14-годишна възраст - към Младежкия съюз. Така у севернокорейските ученици се възпитава патриотизъм от ранна възраст, като им се казва, че лидерите трябва да се обичат повече от родителите.

Северна Корея
Северна Корея

Да не вярват в никоя религия

Единственият Бог в тази страна е нейният владетел, друг няма. Строго е забранено да се вярва в каквато и да е религия, в противен случай така нареченият социален „рейтинг“, който се нарича сонгбун, се намалява. Колкото по-нисък е той, толкова по-лош е стандартът на живот. Това е така, защото рейтингът определя количеството храна, което ще получава семейството, училищата, в които ще учат децата, социалният кръг и т.н.

Северна Корея
Северна Корея

За момчетата в Корея има само 10 вида прически, а за момичетата - 18. Всеки гражданин на страната знае този списък. Ако някой излезе извън този списък, тогава това се счита за бунт и на практика престъпление.

Северна Корея
Северна Корея

Движение само по определен маршрут 

Когато едно севернокорейско семейство получи възможност да се разходи, първото нещо, което е задължен да направи, е да отиде до статуите на лидерите, гробището на революционерите и други партийно значими места. Едва след това жителите на страната могат да си позволят разходка в парк, посещение на кино (което е сериозно цензурирано) и други забавления.

Северна Корея
Северна Корея