Автор
Веселина Петрова

Бащата на Нургюл: Тя ще продължи да се състезава за България

Вицешампионката от Световната купа по шах при дамите – българката Нургюл Салимова, призова във фейсбук хората да спрат да си измислят истории за нея. 

"Ще помоля да спрете да си измисляте истории, само за да има нещо, за което да се говори. Хора, които нямат и представа каква съм аз като човек, и с какви трудности съм се срещала – говорят за мен и моя личен живот.", написа Нургюл.

View post on Instagram
 

Междувременно стана ясно, че Българската федерация по шахмат 2022 ще сключи договор със Салимова, с който ще обезпечи финансово участията й, пише БНР. 

View post on Instagram
 

Бащата на талантливата шахматистка - Илхан Салимов, сподели: "Чувството е неописуемо. Този път надмина себе си. Гордеем се с нея. Винаги сме си представяли, че Нургюл ще стигне световния връх, независимо кога. Това беше целта - да влезе при топ шахматистките". 

Гордият родител отбеляза още, че Нургюл е свикнала да ходи сама по турнири и темата се преекспонира.

 "От 10-годишна отива по турнирите сам самичка. Можеше и ние да сме до нея, но мисля, че не е толкова голям проблем. Комуникацията винаги си е налице. Виждаме се с нея постоянно - преди и след партията. Всичко е в реда на нещата". 

Признава, че не знае дали дъщеря му е имала предложения да се състезава за друга държава. По-скоро засега няма конкретни предложения. 

"Тя е много горда, че представлява България. Винаги гордо е носила знамето на България. Тя ще продължи да играе за България".