Автор
Антония Михайлова

Вълнуващата история на Том, който обиколи света за 7 години с кучето Савана

Малко са тези, които притежават възможността да пътуват из цял свят и да се потопят в богатството на милионите прекрасни кътчена на планетата ни. 

Още по-трудно обаче биха се намерили такива ентусиасти, които с готовност биха се впуснали на шеметна обиколка из цялата планета на... два крака. Именно това прави американецът Том Турчич от Ню Джърси. 

Мечтата за това приключение се заражда през 2005 г., когато Том е едва на 17. Тогава нелеп инцидент отнема живота на негова близка приятелка и това преобръща представите му за смисъла на живота. Прави го по-мъдър и целеустремен. 

„Смъртта на Ан Мари беше крайъгълен камък в моя път. Тя бе много по-добър човек от мен. И внезапно се замислих, че и аз един ден ще умра и това може да се случи всеки момент. В онези дни започнах да преосмислям всичко”, споделя Том, цитиран от CNN. 

View post on Instagram
 

Така Турчич, когото често сравняват с Форест Гъмп (героят на Том Ханкс във филма от 1994 г.), стига до извода, че за да изживее живота си пълноценно, трябва да пътува и да се среща с различни хора по света, за да натрупа колкото може повече познания и емоции. 

„Вървенето изглеждаше като най-добрия начин да разбереш света и да опознаеш нови места. Аз не исках просто да отида в Париж или Мачу Пикчу. Исках истински да се почувствам като част от живота на различни хора и да видя какво е ежедневието им”, отбелязва Том.

View post on Instagram
 

След като щурата идея „узрява”, младият мъж започва да планира маршрута си, опитвайки се да събере средства за дългото си пътуване. Успява да спести достатъчно, за да издържи около две години на път, като работи през лятото, докато учи в колеж, и се връща при родителите си, след като завършва. 

Малко преди да замине, късметът му се усмихва широко. Собственик на голяма компания разбира за плановете му. Без да се колебае, той решава да помогне Том мечтата му да се превърне в реалност и спонсорира пътуването. 

View post on Instagram
 

Така през април 2015 г. Том се впуска в приключението на живота си и го завършва успешно на 21 май 2022 г. С околосветското си пътешествие се превръща в десетия регистриран човек, който може да се похвали с подобно забележително постижение. 

През по-голямата част от пътешествието компания на Том прави четирикракият му спътник Савана, който също отбелязва рекорд заедно със стопанина си - става първото куче, което обикаля планетата. 

View post on Instagram
 

Савана се появява в живота на Том, след като той вече е поел на път. Идеята да си вземе куче го осеня, докато пътува. Отива в един от приютите в Тексас, откъдето осиновява Савана. След пътуването си Том разказва, че Савана го е подкрепяла по време на пътуването. Първата страна, която посещавата, е Панама. Оттам се насочва към Колумбия, Чили, Уругвай. От Уругвай Том и Савана отплават за най-студения континент на планетата Антарктида. Тогава се налага двамата да се върнат у дома, тъй като Савана се е нуждаела от ваксинации, за да отиде в Европа. За седемте години на път двамата изминават 48 000 км.

Чувството, което изпитва, когато се връща у дома, е удовлетворение. Както и осъзнаването, че завръщането при най-скъпите ти хора ти носи много по-голяма радост и вълнение. „Любовта, развитието и животът са предназначени да бъдат споделяни“, казва Том.

View post on Instagram