Автор
Веселина Петрова

Тези имена носят невероятен късмет на собствениците си

Теодор или Теодора. Името идва от гръцки и означава „дар от Бога“. Носено е било от известни личности в Древна Гърция, но става популярно заради християнството. 

Захари. Идва от иврит и означава „Господ помни“.  Най-популярният му собственик е бащата на Йоан Кръстител.

Теа или Тея. Отново идва от гръцки и в превод означава „богиня, благочестива“. В старогръцката митология Тея е титан, богинята на светлината и майка на Слънцето и Луната.

Елизабет. На иврит означава "клетва пред Бога". Елизабет се е казвала майката на Йоан Кръстител, а две от най-известните кралици на Англия са Елизабет I и II. Изключително популярно име в Европа.

Самуил. В превод от иврит означава "измолен от Бог".  В Стария завет Самуил е един от великите съдии и пророци на израилтяните, предопределен за свят велик живот от раждането си.

Габриел или Габриела. В превод от иврит означава „Бог е моята сила“. Гавраил е архангелът, който възвестява новината за раждането на Исус и се появява в християнски, еврейски и мюсюлмански текстове. Той управлява Рая и е ангел на милостта, живота, радостта, истината и мечтите.

Матей. В превод от иврит означава „дар от Бога“. Матей е апостолът, написал първото евангелие в Новия завет. Среща се като Матео, Матиас, Тео, Матю.

Лазар или Лазара. В превод от гръцки означава „Бог е мой помощник“. Лазар е мъжът, когото Исус Христос възкресява със словата си. Затова името се свързва с доброто здраве, чудото и изцелението.

Йоан или Йоана. Означава "Бог е милостив". Това име носят и двама от най-важните християнски светци: Йоан Кръстител и Йоан Богослов, автор на „Откровението“. 

Емануел или Емануела. В превод от иврит означава „Бог е с нас“.