Автор
Антония Михайлова

От тайни тунели до истории с духове: 8 шокиращи факта за Белия дом, заради които няма да искате да стъпите там

Сградата на Белия дом, известна с елегантната си архитектура и историческата си значимост, събира в себе си много по-неизвестни и дори шокиращи факти. 

От тайни тунели до плашещи истории за духове, този символ на американската власт има своите странности и някои необясними черти. В тази статия ще разгледаме осем от тези причудливи факти, вследствие на които ще погледнете на Белия дом с по-различни очи. 

Белият дом
Белият дом

1. Тайни тунели и подземните стаи

Белият дом се гордее със своите тайни тунели и подземни стаи, които са били използвани за различни цели. Те са служили и продължават да служат за сигурността на президентите, като бомбоубежища или евакуация в случай на опасност.

 2. Пица, моля!

Белят дом съдържа малка пицария, която изпълнява поръчки и доставя пица на президента и неговите гости. Този странен факт разкрива, че дори в най-високите кръгове на властта обикновените наслади не са забранени. 

Пица
Пица

3. Домашните любимци на президента

При една среща с ученици, състояла се в Белия дом, бившият президент Обама споделил на децата как му се е налагало да събира лично изпражненията на кучето си Бо след традиционната вечерна разходка. Със сигурност това е бил един на пръв поглед озадачаващ, но възпитателен разговор за малчуганите, който пък от своя страна силно предизвика интереса на американските медии и те побързаха да информират този любопитен детайл от ежедневието на Обама. 

4. Легенди за духове и мистика 

Сградата на Белия дом също е била обект на различни митове и легенди за духове, които се вярва, че обитават в нея. Някои дори смятат, че духовете на предишни президенти още бродят из коридорите на резиденцията. Сред бившите обитатели на Белия дом, които твърдят, че в сградата има духове, са дъщерята на Джордж Буш – Джена, и президента Хари Труман. Джена уверява, че из коридорите и стаите се носели различни звуци, като дори веднъж чула от камината оперна музика. Сестра ѝ също потвърждава думите ѝ. 

Белият дом
Белият дом

5. Мишки и хлебарки

Независимо от стриктните мерки за хигиена и безопасност, Белият дом не е спасен от проблемите с мишки и хлебарки. Този факт показва, че дори най-могъщите институции се борят със съвсем обикновени проблеми. 

6. Мистериозната стая "Росейта"

В сградата на Белия дом се намира стая, известна като "Росейта". Това странно название се появява върху плана на един от проектираните първоначално чертежи, но не съществува като факт.

Белият дом
Белият дом

7. Пчели в Белия дом 

Обама също така е познат и с решението си да подкрепи опазването на пчелите. За целта той наредил да се засади голяма градина на територията на Белия дом и да се наемат пчелари, които да се грижат за кошерите в градината. Този поход насочва вниманието към важния въпрос за екосистемата и борбата срещу изчезването на пчелите. 

8. Прозорците са винаги затворени 

Още на първото семейство, стъпило през прага на Белия дом, било забранено да се отварят прозорците от съображения за сигурност. Последното нещо, което обитателите на дома биха искали, е някой агент на тайните служби да наблюдава стаите на Белия дом. Известно е още, че някои бивши наематели, сред които Мишел Обама например, недоволстват от този факт. Тя неведнъж е заявявала пред медиите, че с нетърпение очаква да отвори широко прозореца веднага след като се изнесе.