Автор
Антония Михайлова

Синдромът на Адел - зловещото психично разстройство, кръстено на жена, полудяла от любов

Психичното разстройство, известно като синдром на Адел, получава името си от известната патологична любов на Адел Юго към английския офицер Албърт Пинсън. 

Нещастната любов на Адел Юго 

Адел е дъщеря на великия писател Виктор Юго. На 16 години девойката започва да се среща с лейтенант, чиято страст обаче към момичето бързо избледнява. Но нейната любов пламва с още по-голяма сила и оцелява за цял живот. 

Влюбената Адел започва да преследва обекта на своята жарка любов, като му пише писма всеки ден. Тя буквално тръгва по стъпките му, първо в Халифакс, после в Барбадос. Тя дори чака своя офицер в казармата, облечена в мъжки дрехи, за да стигне до контролно-пропускателните пунктове. Нейното преследване се случва почти в състояние на фантазия, тя измисля за себе си, че е сгодена за годеника си, а скоро след това започва да се нарича негова съпруга. 

View post on Instagram
 

Младият мъж обаче изобщо не се интересува от дамата и се жени за друга. С всеки изминал дан Адел изпада във все по-голямо самозаблуждение, че е съпруга на офицера, търсейки го по улиците на града. Без пари или семейна подкрепа, манията на Адел продължава повече от 10 години, докато жената изпада в състояние на психическо и физическо изтощение. Тя спира да се грижи за себе си, изпадайки в дълбоко униние и депресия. Минувачите започват да я мислят за просякиня и да я подлагат на обиди и унижения.

Болната Адел Юго бива заведена при роднините си във Франция и е настанена в психиатрична болница. В сиропиталището остава объркана до края на живота си, криейки храната, която ѝ дават. Тя прекарва около 50 години в санаториума, до смъртта си през 1915 г. Издъхва на 85 години. Тази тъжна история от реалността е отразена в кинолентата "Историята на Адел Г." с участието на Изабел Аджани. За нея Аджани е номинирана за Оскар за най-добра актриса.

View post on Instagram
 

Симптоми на синдрома на Адел

Как се развива психичното разстройство:

1. Първо, човек формира идеален образ на партньора си, създавайки в съзнанието си нереална представа за него като някакво висше същество. Бъдещият обект на желанията ще трябва да притежава някакъв конкретен детайл от представите на фантазиращия - например трапчинка, къдрава коса и т.н. Щом забележи у някого някоя от тези външни белези, влюбеният се опитва да установи контакт с лицето, на което те принадлежат, но като правило го прави доста открито и натрапчиво, така че получава отказ. Реакцията на отсрещната страна предизвиква у влюбения раздразнителност, стигаща до депресия. 

2. Вторият етап е белязан от желанието на хлътналия да бъде възможно най-близо до обекта на своите блянове. Той започва да следи всяка стъпка на „любимия“, изпраща му имейли и съобщения. Синдромът на Адел при жените се проявява чрез обсесивна грижа, любовни съобщения, предложения за подреждане на къщата, готвене на храна. Синдромът на Адел при мъжете започва с подаръци, наблюдение, груби реакции към други партньори. 

3. Третият етап води до патологично преследване и безразличие към останалия свят. Пълното психическо разстройство може да доведе до пълна деградация на личността. 

View post on Instagram
 

Клинични признаци на синдрома

Клиничните признаци на синдрома включват: загуба на апетит, изолация, отказ за комуникация с роднини, чести промени в настроението, неподреденост, лош сън, грубост към другите, минимизиране на социалните контакти, неизпълнение на задължения, мисли за самоубийство. С развитието на синдрома на Адел признаците на психично разстройство се появяват все по-ярко и по-ярко, но човекът не признава, че е болен. 

Как се лекува синдрома на Адел

Въпреки факта, че синдромът на Адел не е включен в официалния списък на психиатричните заболявания, е необходимо да се обърне внимание на лечението в ранните етапи на развитие на заболяването. Помощта от страна на психотерапевта и близките в този момент е от изключително значение. За да направите това, е необходимо да извършите домашна профилактика на помещенията и да премахнете всички предмети, напомнящи на страдащия за обекта на неговото желание. 

View post on Instagram
 

За целта изтрийте всички контакти в поща, телефон, социални мрежи, организирайте пътувания и дълги разходки далеч от мястото на срещата, изключете маршрути, които напомнят за обекта на зависимост и не оставяйте пациента сам да решава какво да прави. Превключете „преследвача“ към старите му хобита и намерете нови и интересни за него занимания. Ако човек е в състояние сам да се отърве от зависимостта, тогава той е бил на първия етап от развитието на разстройството. Ако процесът продължи дълго време, тогава ще трябва да се свържете със специалист. Възможно е да се наложи на болния да приема антидепресанти и лекарства, подобряващи апетита и съня.

Кой е най-податлив към психичното заболяване? 

Синдромът на Адел най-често се проявява при хора, които са били лишени от родителска топлина. Емоционалната студенина на родителите води до факта, че в съзнателна възраст човек се опитва да даде повече любов и в същото време да получи грижа и внимание. Също така, синдромът е обект на несигурните хора. Ако човек е затворен, липсват му комуникационни умения, не може да изгради хармонични романтични и интимни отношения, това може да доведе до социална фобия. В същото време той ще започне да търси единствения, който ще му помогне да намрази този свят. Важна роля играе наследствеността. 

Също така синдромът на Адел е по-вероятно да се развие при хора, чиито роднини имат психични заболявания. От детството е желателно да привикнете детето към самоконтрол, устойчивост на стрес, да формирате у него здрави идеи за семейството и романтичните отношения.