Автор
Антония Михайлова

Опасни връзки: Телефонно позвъняване на Мерилин Монро в резиденция на Кенеди разтревожило съпругата му Джаки

В историята на политическите интриги и скандали от близкото минало, едно име се откроява сред останалите – Джон Фицджералд Кенеди. 

През своя президентски мандат, продължил от 20 януари 1961 г. до смъртта му на 22 ноември 1963 г., Кенеди остава известен с подозренията към него във връзки с мафията и скандалните любовни афери, които го обвързват с най-различни жени – от секретарки, стюардеси и компаньонки до филмови звезди и дами от висшето общество.

Сред тях е и сексиконата на Златния Холивуд – Мерилин Монро. Любопитна подробност е, че заради връзки с комунисти и лабилната си психика актрисата е смятана за една от заплахите за националната сиугурност на САЩ. Но едно нейно обаждане, което тя прави в дома на Кенеди, успява да предизвика смут и тревога у съпругата на президента – Джаки Кенеди. 

Позвъняването се случва само няколко месеца преди смъртта ѝ през август 1962 г. Смърт, която предизвиква буря от конспиративни теории. Според главния прокурор на Лос Анджелис тогава досиетата на ФБР за актрисата от 1955 до 1962 г. били сериозно цензурирани. 

Мерилин Монро
Мерилин Монро

И до днес разследванията на ФБР и поверителните разпити на нейни близки приятели все още не са огласени. За въпросното мистериозно обаждане пише биографът Ранди Тараборели в книгата „Jackie: Public, Private, Secret“, която бе публикувана през юли тази година. 

В биографията Тараборели отбелязва, че през април 1962 г. Джаки Кенеди е получила телефонно обаждане в спалнята си от Монро, докато е била в резиденцията на семейството в Масачузетс. 

Джаки Кенеди
Джаки Кенеди

Първата дама веднага познала отличителния глас на Монро, която ппопитала дали Джон може да се обади, а след това добавила: „Джаки ли е?“. После помолила съпругата на президента да предаде съобщение на мъжа си, че го е търсила тя. След това пояснила, че иска само да каже „здрасти“. 

Обаждането смутило Джаки, която преди да затвори, отвърнала, че ще предаде съобщението. Но краткият разговор, който според автора се е случил само четири месеца преди смъртта на Монро, оставил Кенеди много озадачена и дори шокирана. 

Джаки Кенеди и Джон Кенеди
Джаки Кенеди и Джон Кенеди

„Имало нещо в това телефонно обаждане“, разказва биографът пред Fox News на 18 юли тази година. „По-късно тя споделила с членове на семейството, че в гласа на Мерилин усетила нещо натрапчиво и странно“, отбелязва той. 

Според биографичната книга Джаки по-късно описва гласа на Монро като „тъжен“ и „объркан, като на малко момиченце“, което тя сметнала за „обезпокоително“. 

View post on Instagram
 

Тарборели Джаки посочва още, че Джаки винаги е възприемала  Мерилин Монро като „неизбежно бедствие“ и като „някой твърде уязвим, твърде слаб, за да се забърква с Джон Кенеди“. 

Други биографи също твърдят, че Джаки изпитвала известно снизхождение към филмовата звезда и се опитвала да убеди мъжа си да не се сближава с нея заради крехката ѝ психика и сконността ѝ към импулсивни действия – качества, които можели да доведат до сериозни публични скандали и така да навредят на имиджа на Кенеди. 

View post on Instagram
 

Други опасни дами, с които Джон Кенеди е свързван, са красивата датчанка Инга Арвад, подозирана в шпионаж заради връзки с нацистите, уличената като „къртица“ на мафията Джудит Екснър и скандалното момиче на повикване Елън Ромеч, която била родена в Източна Германия и се смятало, че е комунистически шпионин.