Дерматолог: 7 козметични процедури, от които се нуждаят жените след 40 години

Ще ви представим някои полезни процедури, които ще ви помогнат да поддържате здрава и красива кожа. 

Красотата и естествеността са тенденции в козметиката, които се запазиха през последните няколко години. И днес на жените се предлагат много възможности за процедури, с които да запазят кожата на лицето си млада и да изглеждат чудесно на всяка възраст. 

След 40-годишна възраст красивата половина на човечеството по-често се замисля как да се сбогува с бръчките, да поддържа здрав тен, да върне предишните обеми. Ирина Александровна Иванова, кандидат на медицинските науки, козметолог и дерматолог разказва за процедурите, които помагат за възвръщане на красотата, особено при жени над 40-годишна възраст. 

Контурна пластична хирургия 

Красотата на кожата на лицето помага да се поддържа или възстанови нехирургичната контурна пластика, която включва инжекционни техники с препарати на основата на хиалуронова киселина. 

Процедурата се характеризира с безболезненост и кратък период на рехабилитация. Хиалуроновата киселина се инжектира под кожата с помощта на най-тънките игли и специални атравматични канюли, което изключва травмирането на тъканите. 

Инжектирането на препарати на основата на хиалуронова киселина спомага за запълване на обемния дефицит в проблемните зони, коригира формата на лицето, прави я по-хармонична, минимизира лицевата асиметрия, изглажда бръчките, повишава тонуса и тургора на кожата и подобрява пропорциите на лицето. 

Пластичната хирургия на контура помага както за решаване на очевидни козметични проблеми, така и за предотвратяване на появата на възрастови промени. Резултатът се забелязва веднага след процедурата: кожата изглежда пълна, обновена, млада и свежа. Ефектът от процедурата може да продължи до 18 месеца. 

Колагенови биостимулатори

Еластичността на кожата намалява с възрастта. Подмладяващи процеси в организма може да стартират с помощта на инжекции с колагенови биостимулатори. Активната съставка на лекарството е полимлечна киселина - полимер, който при проникване в кожата задейства производството на "млад" колаген. В резултат на това кожата на лицето става по-стегната, бръчките се изглаждат, гънките изчезват. 

Препаратите за стимулиране на производството на колаген са сертифицирани, безопасни и хипоалергенни. 

Ботулинотерапия

Поддържането на красотата, естествеността на кожата на лицето след 40-годишна възраст може да се подпомогне чрез инжектиране на ботулинов токсин тип А. Това е ефективна техника, с която можете да намалите мимическите бръчки чрез отпускане на мускулите, които ги провокират. В резултат на инжектирането на лекарството бръчките се изглаждат, а освен това се предотвратява появата на нови, тъй като нашите мускули имат памет. 

Препаратът се справя с мимическите бръчки в областта на челото, междубъбреците, "кучешките лапички" в близост до очите, а също така помага за повдигане на увисналите ъгълчета на устните, намаляване на пухкавите бръчки в областта на устните. Възможно е да се работи и за отпускане на дъвкателните мускули, помага за премахване на хипертонията и прави лицето по-хармонично. 

Ефектът от процедурата е с продължителност от 4 до 8 месеца. След това инжектирането на невропротеин може да се повтори. 

Хардуерни техники

Хардуерните техники са се доказали като отлични помощници в борбата за младежка кожа на лицето. Популярни са такива процедури като Алтера-терапия, RF-лифтинг, фототерапия и други техники. 

Алтера-терапия

Една от хардуерните техники, която демонстрира висока ефективност, е Altera-терапията (Ultherapy). Това е SMAS-лифтинг, считан за най-добрата алтернатива на хирургическия лифтинг, при който чрез визуализация на всички етапи на процедурата лекарят следи дълбочината на проникване на ултразвуковата вълна. 

С помощта на микрофокусиран ултразвук се стимулира производството на колаген, уплътнява се дермата и се постига лифтинг ефект на кожата на лицето, шията, зоната на деколтето. 

Процедурата помага за премахване на такива дефекти като увиснали клепачи, увиснали вежди, загуба на яснота на лицевия овал, поява на втора брадичка, отпусната кожа. Освен това тази техника действа успешно и върху тялото. Подобряване на тонуса на кожата, намаляване на кожната цепка (след операция, раждане и драстична загуба на тегло). 

Процедурата е атравматична и не изисква рехабилитационен период. Първият ефект се забелязва 2-4 месеца след терапията с Altera, а лифтинг ефектът продължава до 1,5 години или по-дълго. 

RF-лифтинг 

Обновяване на кожата на лицето и тялото може да се постигне с процедурата микроиглена RF-лифтинг. Едно от популярните устройства за радиочестотен лифтинг е Morpheus 8. 

Това е уникална технология за фототермолиза, която позволява благодарение на постъпването на радиочестотна RF-енергия в кожата през микроскопични отвори, направени с апликатора с най-тънките игли, да се въздейства върху дълбоките слоеве на дермата, като се задейства тяхната регенерация. Устройството има уникална дюза, която позволява на лекаря да работи на различна дълбочина от 1 до 7 мм. 

За индикации на тази процедура се смятат понижаване на тонуса и тургора на кожата, пигментация, стрии, след акне, тежък овал на лицето, мастни торбички, вежди, втора брадичка, уголемяване на кожен капак. 

Уникалността на RF-лифтинга се състои в радиочестотния ток, чието въздействие променя структурата на кожата и подкожната мастна тъкан. Пациентите забелязват увеличаване на плътността и еластичността на кожата почти веднага след процедурата, затова често RF-лифтингът се извършва еднократно за една зона. Процедурата може да се повтори след 6 месеца. 

Фототерапия Sciton BBL 

Един от модерните и иновативни апарати за фототерапия е Sciton BBL, който действа на генетично ниво, като активира младите клетки, отговорни за еластичността и здравината на кожата. Интензивната широколентова светлина позволява да се намали или да се отървете от съдовата патология, да се понижи пигментацията, да се премахнат следите от акне, да се постигне подмладяващ ефект, да се подобри качеството на кожата. 

Процедурата се характеризира с безопасност и бързина (средно един сеанс трае до 30 минути). BBL е добре да се прави на един курс. В зависимост от проблема могат да бъдат предписани 3-5 сесии. Резултатите са видими веднага след първия сеанс, но BBL има акумулиращ ефект, така че изразените промени могат да се забележат 2-3 седмици след края на курса от процедури. 

Поддържането на красотата и здравето на кожата на лицето е задача на жените на всяка възраст. Но след 40-годишна възраст на преден план излизат процедурите за подмладяване и корекция на възрастовите промени. И което е особено важно - превенцията на тяхната поява. 

Понастоящем в областта на козметологията съществуват както апаратни, така и инжекционни методи за решаване на естетически проблеми, които се подбират индивидуално във всеки отделен случай. Ето защо, за да се запази естествената красота, е важно да се обърнете към професионалисти с богат опит в тази област, които ще помогнат за постигане на желания резултат във възможно най-кратък срок с минимален период на рехабилитация.