Автор
Антония Михайлова

Историята на Деяна и Ангел: Имахме много моменти на разочарование и отчаяние, но продължихме да мечтаем за дете

Една трогваща и вдъхновяваща история на двама души за силата на вярата, любовта и трудния път към семейното щастие.

"Решихме да имаме дете още преди 6 години. За съжаление пътят ни беше труден, за да стигнем до тази бременност", казва Деяна Тотева, която е сред участниците в кампанията на Движението за национална кауза (ДНК) - "Направи го сега". 

Още през 2017 г. Деяна и съпругът ѝ Ангел решават, че е време да увеличат семейството си, като създадат дете. Тогава ремонтирали жилището си, и двамата със стабилна работа и подготвени да посрещнат новия член в дома им. За съжаление обаче това не се случва толкова лесно и бързо. 

Даяна и Ангел, Снимка: Личен архив
Даяна и Ангел, Снимка: Личен архив

"Имах 3 спонтанни забременявания и 3 загуби, всички в края на 8-а г.с., като видимо без причина сърчицата на децата ни спираха, откровено споделя младата жена. Правят куп изследвания, прегледи, посещават различни специалисти и всички я уверяват, че няма конкретна причина за случилото се. Впоследствие Деяна дори не успява и да забременее, което я отвежда към нови изследвания, нови прегледи, нови лекари, които също я уверяват в цялостното здраве на нея и на съпруга ѝ. 

"Имахме много моменти на разочарование, отчаяние, кратко щастие при поредните две чертички на теста за бременност и все по-дълбока тъга при поредната загуба. Но имахме силна подкрепа един към друг, от семействата ни и от приятели. Това ни даваше сила да продължим да мечтаем, че ще бъдем родители", споделя още тя. 

Прегръдка
Прегръдка

"Нашето спасение дойде в клиника "Св. Иван Рилски", Тутракан, където д-р Богомил Бойчев ни пое и заедно с него стигнахме до днешния ден", споделя Деяна и допълва, че е преминала през доста различни изследвания и манипулации от досегашните, от които се разбира, че вследствие на предишните кюртажи има сраствания, които пречат да забременее, а завишени НК клетки пречат на износването на плода. 

"Стигна се до инвитро и за наше щастие се получи от първия път, разказва още бъдещата майка. Дълго, след като разбрахме, че съм бременна, с моя мъж не смеехме да се зарадваме или да си позволим да мислим за бъдещето с нашето дете", добавя тя. За Даяна бременността до момента протича с 2 спешни приемания в болница поради кървене, и с вливания заради завишените НК клетки. 

Бременност
Бременност

"И ето ни сега – вече обзавели детска стая и изключително щастливи. Дай Боже пътят до раждането да е лек и да си имаме жив и здрав син", казва още Деяна. 

"В тази връзка определено има нужда от промени в здравеопазването и най-вече приемане на някаква стратегия за повишаване на раждаемостта", завършва разказа си тя.От пътя си дотук Деяна забелязва, че все повече млади двойки имат репродуктивни проблеми. Тя е на мнение, че държавата може да ги подкрепи, като облекчи разходите за изследванията и прегледите, предшестващи самата инвитро процедура, които към настоящия момент не се поемат от здравната каса. 

Семейство
Семейство

ДНК – Движение за национална кауза съсредоточава усилията си в това да насърчава двойките или семействата да създадат нов живот, предоставяйки допълнителен стимул за участие в кампанията „Направи го сега". Инициативата дава възможност на всяко семейство, заченало своето дете в настоящата година и регистрирала се в кампанията, да получи „Бебешки ДНК пакет“. Ако сте заченали своето бебе през 2023 г., запишете се на www.napravigo.bg, като изпратите своята лична история, заедно със семейна снимка. И тази година 20 от регистриралите се двойки ще получат "Бебешки ДНК пакет" с всичко необходимо за първата година от живота на техните бъдещи деца. Регистрацията е до 31 януари 2024 г.