Автор
Антония Михайлова

15 000 души влязоха в битка на фестивала "Томатина" - най-големия бой с домати в света

Всяка година, през последната сряда на месец август, в Испания, в град Буньол, който е част от провинция Валенсия, се провежда един много удивителен и странен фестивал, спечелил славата си по цял свят. 

Става дума за фестивала La Tomatina, известен преди всичко с прочутата си битка с домати. По време на „сражението“ повече от 120 тона презрели домати се превръщат в сок, който се разлива по улиците на града и оцветява къщите наоколо и всеки участник в събитието. 

Около 15 000 души тази година, сред които и много туристи, запретнаха ръкави замервайки се едни други със зрели домати в традиционното доматено „клане“. 

Фестивалът La Tomatina на доматите в Испания се провежда на три етапа:

 - По време на първия етап един от участниците трябва да се изкачи на висок дървен хлъзгав стълб, предварително намазан със сапун, и да вземе парче хамон (вид сурово-сушена испанска шунка), което е на върха на стълба. Сюблимният момент е последван от сигал, означаващ откриването на фестивала.

 - В 11:00 ч. започва доматената битка, излъчвана в Испания по много телевизионни канали и продължава точно един час. Повечето от участниците са облечени в бяло, за да подчертаят красотата на празника.

 - Е, третият етап, разбира се, е измиването на къщите и почистването на Буньол от доматената каша, заляла централните улици на града по време на схватката. Няколко минути след края на едночасовата битка пожарни камиони пръскат улиците с вода, осигурена от римски акведукт. Някои използват водите на река Буньол, за да се измият. Други пръскат с маркучи хората, за да ги измият. Веднъж, след като доматите се полеят със силна струя вода, земята остава чиста благодарение на киселинността на плода. 

Не трябва да се мисли, че хората идват от цял ​​свят в Буньол с единствената цел да се замерят с домати. Празникът La Tomatina продължава цяла седмица, като програмата му включва още изпълнения на музикални групи, танци, фойерверки и други събития. 

История на фестивала La Tomatina 

Съществуват две версии за неговия произход. 

Версия I: Музикантът е виновен Има различни версии за появата на La Tomatina в Испания. Някои историци твърдят, че фестивалът е започнал много отдавна. На пазара на град Буньол се появил местен владетел, който свирел на музикален инструмент. Той обаче се представил толкова зле, че местните започнали да грабят домати от сергиите и да ги хвърлят по некадърния музикант. Постепенно всички присъстващи били въвлечени в боя с домати. 

Версия II: Конфликт с домати в Испания Друга версия твърди, че историята на появата на празника La Tomatina е свързана с празнично шествие през 1945 г., в което традиционно участвали "гиганти" – хора, носещи огромни човешки фигури над главите си. 

Група младежи, които искали да се откроят от тълпата, започнали да бутат "гигантите". Един от кукерите паднал, а когато се изправил с мъка, започнал да бие всеки, който му попадне под ръка. Последвало масово сбиване. Случаят се разиграл край щандове със зеленчуци и биячите си устроили битка с домати, докато силите на реда не разпръснали участниците в боя. Взаимните оплаквания не били забравени и година по-късно, отново в последната сряда на август, бойците се събрали на същото място, за да продължат боя, използвайки домати, които в Испания са символи на лятната ваканция. 

Този път организаторите сами донесли домати, за да не плащат за повредена стока, както направили преди година. Така битката с домати избухнала отново, докато не била спряна от полицията. През следващите години властите непрекъснато се опитвали да предотвратят битката, която хората вече кръстили с името La Tomatina. По един или друг начин оттогава боят с домати се провежда всяка година, а денят, на който се провежда, станал известен като Деня на доматите. 

През 1950 г. властите на Буньол не се намесили в честването на La Tomatina, но година по-късно някои от участниците били задържани от полицията и отведени в градския затвор. Но други жители на града се солидаризирали с "бойците" - те изразили протеста си толкова активно, че задържаните били освободени. 

Официализипане на фестивала

Под натиска на жителите на града празникът La Tomatina най-накрая бил официално разрешен от властите. Оттогава всяка година все повече хора участват във фестивала, а битката с домати в Испания се провежда и на други места по света. След няколкогодишна забрана на фестивала, през 1959 г., под натиска на жителите на града, общината отново разрешава провеждането на La Tomatina, но при задължително спазване на определени правила. 

Например, един от тях е даването на сигнал, който означава началото и съответно края на празника.  От 1980 г. фестивала се организира от кметството, като всяка година броят на тоновете презрели домати и броят на участниците, които започнаха да идват от цял ​​свят, се увеличава все повече. Изненадващо, огромният и нарастващ брой участници в La Tomatina, или Деня на доматите, в Испания все още не е довел до нито един сериозен инцидент. 

Фестивалът La Tomatina
Фестивалът La Tomatina

Правила за участие в La Tomatina 

Ако ще участвате в La Tomatina, трябва да спазвате следните правила: Не носете бутилки и всякакви предмети, които могат да доведат до инцидент. Не можете да късате дрехи на участниците в празника La Tomatina. Преди да хвърлите домат, той трябва да бъде смачкан. След втория сигнал борбата с домати трябва да бъде прекратена веднага.

Фестивалът La Tomatina
Фестивалът La Tomatina