Автор
Антония Михайлова

Извънземна красота: Луноходът от мисията "Чандраян-3" изпрати за първи път снимки на своя спускаем апарат на Луната

Индийският луноход "Прагян" от мисията "Чандраян-3" за първи път изпрати на Земята снимки на спускаемия модул "Викрам", с който пристигна на Луната и който в момента се намира в пустинен район близо до Южния полюс на Луната.

Кадрите са публикувани от Индийската организация за космически изследвания (ISRO) на страницата ѝ в социалната мрежа "X" (Twitter). 

"Автор" на изображенията е луноходът "Прагян", който е използвал за целта навигационна камера. Камерите за мисията "Чандраян-3" са разработени от индийската лаборатория за електрооптични системи, допълват от организацията.

На снимките се виждат и инструменти - сензор за анализ на повърхностната температура и лунната почва (ChaSTE) и сеизмометър за изследване на сеизмична активност на естествения спътник на Земята (ILSA). 

Спускаемият модул на индийската мисия, наречен "Викрам" в чест на "бащата" на индийската космическа програма Викрам Сарабхай (1919-1971), успешно кацна близо до Южния полюс на земния спътник миналата сряда.

Индия стана четвъртата страна в света след СССР, САЩ и Китай, успяла за осъществи меко кацане на апарат на Луната, както и първата, извършила меко кацане на лунния Южен полюс. 

Спускаемият модул пренесе малък луноход, наречен "Прагян" чиято мисия трябва да продължи най-малко един лунен ден (14 земни дни).

Мисията на "Прагян" трябва да продължи най-малко един лунен ден (14 земни дни).