Автор
Антония Михайлова

Японските бащи използват тези 5 тайни родителски правила, за да общуват пълноценно с децата си

Наскоро институтът Benesse Corporation проведе проучване сред японските бащи. Повечето татковци (96%) казаха, че, естествено, обожават децата си, но общуването им с наследниците през делничните дни е ограничено до един или два часа. 

Японските бащи се опитват да компенсират дефицита на споделено време с децата си, като посвещават цялото си свободно време на тях през уикендите. Но не само това помага на татковците да спечелят любовта и уважението на децата си. Те се стараят редовно да прилагат пет златни правила за възпитание, които ще разгледаме по-долу:

Япония
Япония

Дисциплина 

Важна характеристика на японското възпитание е подходът към дисциплината. Шамарите и виковете тук нямат място. В страната на Изгряващото слънце обръщат специално внимание на разговорите с децата. Извършена пакост или неприемливо поведение се наказва със сериозен диалог между баща и дете. Според татковците от Япония децата не правят нищо лошо нарочно и затова не си струва да се карат за това, но е необходимо да м се обясни защо не се постъпва по този начин.

Япония
Япония

Нежни думи 

Родителската култура в Япония е доста отличителна и самобитна в сравнение с културата на други страни. Бащите тук изразяват любовта и загрижеността си към децата си с нежни думи, мъдри съвети и примери от ежедневието. Татковците са категорични, че към малчуганите винаги трябва да се отнасят мило - коте, зайче, слънчице и други подобни умалителни форми на името винаги присъстват в общуването им с децата.

Япония
Япония

Емпатия 

Бащите в тази страна учат децата си да съчувстват, да проявяват милост и уважение дори към неодушевени предмети. Например, те не казват: „Не чупи колата“. Вместо това ще бъде произнесена фразата: „Играчката я боли, когато ѝ причиниш това“. Това позволява на децата да усетят света около себе си по-дълбоко и да се научат да проявяват повече състрадание към другите.

Също така японските бащи учат децата си на толерантност, уважение и изграждане на хармонични отношения със света. Важно е да се отбележи, че този подход към родителството се основава на културни ценности, които се предават от поколение на поколение. 

Япония
Япония

Емоционална интелигентност

Японските бащи обръщат специално внимание и върху развитието на емоционалната интелигентност у децата си. Те им помагат да разпознават и изразяват чувствата си, позволяват им да свалят маската и да бъдат себе си. Това отговаря на идеята на японската философия, която поставя акцент върху намирането на баланс и равновесие между вътрешния свят и външната среда.

Япония
Япония

Семейни традиции 

Японските бащи също така възпитават децата си в ценностите на семейните традиции. Ето защо през уикендите те прекарват свободното си време с тях - ходят заедно на кино, правят пикници, играят на настолни игри. Постепенно тези съвместни дейности се превръщат в приятни навици, изпълнени с положителни и незабравими емоции и преживявания.

Японските бащи учат децата си на доброта, на участие в семейни дейности, да ценят времето, прекарано с любимите хора. Това помага на мъниците да се чувстват значими и ценни за мама и татко.

Японско семейство
Японско семейство