Автор
Евелин Попадийна

Пътят към славата: Как мафията създаде свои любимци в света на музиката и киното

Те са фаворитите на мафията - звездите, без които шоубизнесът нямаше да е това, което е...

Преди малко повече от година мафията загуби един от любимите си певци в лицето на Тони Бенет. Той имаше уникален глас, но без подкрепата на мафията, може би отдавна щеше да е забравен. 

Той печели цели 20 награди „Грами“, като за част от тях има съмнения, че са получени след натиск от лошите момчета, които са били негови приятели. През 70-те години вече за никого не е тайна, че Тони е любимият певец на влиятелната мафиотска фамилия Бонано. Най-голямата ми слабост били жените, бил изключителен плейбой, но в един момент решил, че ценен трофей в неговата колекция ще бъде жената на гангстера Тони – Коравия – Спилотро. По онова време Спилотро е един от най-кръвожадните наместници във Вегас. Смъртна присъда на Бенет била издадена, а килър тръгнал след певеца. Бенет се разкаял и помолил за прошка, за наказание бил глобен и пратен в изгнание. Кариерата му е сложена на трупчета, а той изпаднал в дълбока депресия и почти умира от свръхдоза кокаин. Получава прошка след цели 10 години.

Фатс Уолър бил любимец на публиката, но в повечето случаи славата има своите недостатъци. При едно от участията му Уолър почувстват странно сръчкване. В гърба му бил опрян пистолет. Певецът бил качен в багажника на кола, а бандитите го информирали, че има ангажимент за частно парти, който не може да откаже. В този ден мафиотският бол Ал Капоне навършвал 27 години, купонът продължил 3 дни и нощи, а певецът бил принуден да пее през цялото време.

Още един страхотен певец печели много от връзките си с мафията – Франк Синатра. Той израства в бандитско предградие на Ню Йорк, а на 8 години започва да пее в бара на баща си, където се продавал контрабанден алкохол. Франк станал любимец на мафиотския бос Сам Джанкана. Цели 40 години ФБР следило Франк в опит да го принуди да свидетелства срещу мафията, но той държи на приятелите си и никога не ги предава.

Мафиотите невинаги се задоволявали с това да общуват с холивудски звезди. Бандитите искали самите те да са звезди. Най-голямото постижение било гангстер да играе ролята на гангстер. Това постигнал Тони Сирико, известен с ролите си в „Семейство Сопрано“ и „Добри момчета“. В кариерата си има 27 роли и 28 ареста, за рекет, побой и въоръжен грабеж. Сирико контролирал престъпната дейност в Бруклин.

Най-любимият филм на престъпниците е „Кръстникът“. Бандитите обичали всички актьори, но любимец им бил Лени Монтана, който участвал в ролята на Лука Брази. В живота той бил истински мафиот и си вадил хляба като охранител.

Фреди Меркюри - човекът от живак
ПО ЖЕНСКИ
Автор Woman.bg

Фреди Меркюри - човекът от живак

Автор Woman.bg

Друг любимец на мафията бил Джеймс Каан. В „Кръстникът“ той играе ролята на бруталния Сони Корлеоне. В живота Каан приема покровителството на бандитите. През 2011 г. полицията арестува боса на фамилията Коломбо Анди Русо. Човекът, който се явява в съда и плаща гаранцията на престъпника, е Каан. На втрещените полицаи актьорът казва: „Това е кръстникът на сина ми Скот“.

Джери Орбах от „Закон и ред“ бил близък приятел на мафиота Лудия Джоуи. Бандитът обаче влиза в конфликт с босовете и е разстрелян пред очите на актьора. Орбах избира да остане верен на правилото „омерта“ и отказва да разпознае убиеца, за което е щедро възнаграден.

Робърт де Ниро е бил любимец на мафиотския бос Антъни - Дебелия Анди - Руджиано. Голяма част от жестовете на престъпника са копирани и изиграни от актьора в комедията „Анализирай това“.

Няма как да не споменем актрисите и певици любимки на мафията. Кариерата на Елизабет Хърли се изстрелва в космоса с помощта на любовника ѝ Доминик Монтемарано, който е важна фигура от клана Коломбо. 

Последният човек, който вижда Мерилин Монро жива, е мафиотският бос Сам Джанкана. Среща се с нея във вилата на Франк Синатра, за да я убеди да прекрати връзката си с президента Джон Кенеди. На сутринта Монро е открита мъртва.

Певицата Лайза Минели има бурна връзка с бандита от клана Гамбино Джани Костело. Самият Костело признава в автобиографията си, че това е дало тласък на кариерата на Лайза.

Актьорите Стивън Сегал и Джеки Чан също дължат кариерите си на мафията. Първите роли на Сегал били благодарение на връзките му с Гамбино. А кариерата на Джеки е покровителствана от китайските триади.

В онези години, без значение колко си талантлив и добър в професията си, за да си на върха, имаш нужда от приятел мафиот.