Автор
Антония Михайлова

5 факта за раздялата, които ще ви помогнат да я преодолеете по-лесно

Наскоро сте преживели раздяла и още не можете да се съвземете? Чувствате се съсипани и не знаете какво да правите? Време е да се стегнете и да осъзнаете, че болката е затова, за да ви направи по-силни и по-мъдри. 

Ето 5 факта, които трябва да знаете, за да отърсите по-лесно от болезнените и негативни емоции след раздяла:

1. Добре е да си тъжен 

Чето се случва да се ядосваме на себе си от факта, че тъгуваме за човек, който е наранил сърцето ни. Възприемаме за слабост да си тъжен, да плачеш или да си несигурен. За съжаление няма нищо по-лошо от разбитото сърце. И няма нито един човек на света, който да не изпитва болка след раздяла. Не се борете с болката, преживейте я, наплачете се, натъгувайте се. Да се отдадете на емоцията е най-добрият начин да се справите с нея. Неслучайно старите хора казват: "Поплачи си, за да ти олекне".

Разбито сърце
Разбито сърце

2. Мислите могат да бъдат объркващи

Нашият най-голям враг, дори и в най-добрите времена, са негативните мисли, неприятните спомени, които могат да ни заклещят в "най-тъмния ъгъл" на отчаянието и самосъжалението. И ако не сме наясно с това, справянето с раздялата може да стане още по-трудно.

Психолозите отбелязват, че едно от най-често срещаните притеснения на хората в подобно състояние е мисълта, че партньорът, който е направил живота им нещастен, ще намери някого друг, на когото ще даде най-доброто от себе си и че всичките му грижи ще бъдат решени в компанията на новия любим. Е, това не се случва. Хората не се лекуват магически, когато намерят нова любов. Дори всичко да ви изглежда перфектно на снимка в социалните мрежи, не му вярвайте. Хората винаги ще бъдат такива, каквито са, ако не се опитат да променят себе си.

Още нещо може да ви извади от равновесие. Може да имате мисли, че срещата с бившия ще ви помогне да се справите с болката. Изгонете подобни мисли! Повторното свързване ще облекчи болката за ден-два и след това ще се върнете на изходна позиция. И в никакъв случай не си мислете, че сте провал или непривлекателна, че сте се предали и не сте се борили за връзката си. Всъщност във връзката са участвали двама души и ако и двамата не са били готови да свършат определена работа заедно в полза един на друг, тогава възобновяването на какъвто и да било романс е невъзможно.

Разбито сърце
Разбито сърце

3. Тормозът няма да помогне

Преследването на бившия ви е едно от нещата, които могат напълно да провалят възстановяването ви. Много е лесно да направите това в наши дни. Социалните мрежи са винаги на една ръка разстояние и желанието да си върнем това, което сме изгубили, често изглежда непосилно. Наблюдението е най-лошото нещо, което можете да направите, ако се опитвате да превъзмогнете бившия си. 

Вашето оцеляване ще бъде по-лесно и по-бързо, ако нямате контакт с бившия колкото е възможно по-дълго време. Така че устоявайте на желанието да се съберете отново. Ако е необходимо, премахнете го от списъка си с приятели и се отпишете. 

Разбито сърце
Разбито сърце

4. Не играйте ролята на жертва

Когато сме с разбито сърце, сме склонни да се превъплъщаваме в ролята на жертва. Чувстваме се зле, не заслужаваме това, което този ужасен човек ни е причинил. Може би смятаме, че ние самите не сме виновни и раздялата е била неоснователна. И това може да е вярно. Но не трябва да влизате в ролята на жертва.

Да бъдеш жертва означава да се откажеш от силата си. Можете да потънете в самосъжаление и да разрушите бъдещето си. Погледнете красивото си Аз, заявете, че се чувствате по-добре без него. Никой не може да ви отнеме силата.

Разбито сърце
Разбито сърце

5. Бъди сигурен, че един ден ще намериш любовта

Веднага след раздяла мнозина признават, че никога повече няма да могат да обичат или да бъдат обичани. Те вярват, че точно този партньор е бил единственият, че никога няма да обичат никого толкова силно. Други пък започват да се самообвиняват, самозаблуждавайки се, че вероятно не са били достойни да бъдат обичани и че не заслужават да имат партньор в живота си. Подобни пагубни мисли не само могат да не ви помогнат да преодолеете болката, но и да ви обрече на вечна самота. Как мислите, че ще промените живота си, ако мислите така? 

И помнете! Докато тъгувате и ближете раните си, някой вече ви чака и копнее за вашия поглед, за вашата усмивка. И когато се намерите, страданието от минала връзка ще си е струвало. Защото вече ще знаете кои сте, ще знаете цената си и ще сте станали по-силни и устойчиви на онези глупави опити някой да отнеме правото ви на лично щастие и красиво бъдеще. 

Разбито сърце
Разбито сърце