Автор
Веселина Петрова

Уникално съкровище откриха край бреговете на Египет

Нови "съкровища и тайни" са разкрити на мястото на потъналия храм, съобщи Европейският институт за подводна археология (IEASM) в прессъобщение. 

Екип от подводни археолози, ръководен от френския морски археолог Франк Годдио, е направил нови открития на мястото на храм на бог Амон в древния пристанищен град Тонис-Хераклеон в залива Абукир, съобщиха от института. 

Екипът е проучил южния канал на града, където огромни каменни блокове от древния храм са се срутили "по време на катаклизъм, датиран към средата на II в. пр.н.е.".

Храмът на бог Амон е мястото, където фараоните са идвали, "за да получат титлите на властта си като универсални царе от върховния бог на древноегипетския пантеон", казват от института. 

"Открити са скъпоценни предмети, принадлежащи към съкровищницата на храма, като сребърни ритуални инструменти, златни бижута и крехки алабастрови съдове за парфюми", заяви IEASM. 

"Те свидетелстват за богатството на това светилище и за благоденствието на някогашните жители на пристанищния град". 

"Изключително вълнуващо е да открием такива деликатни предмети, които са оцелели непокътнати въпреки мащабите на катаклизма", казва археологът Годдио, който е президент на IEASM и ръководител на разкопките, пише "Вести".

Откритията са станали възможни благодарение на разработването и използването на нови технологии за геофизично проучване, които могат да откриват кухини и предмети, "погребани под пластове глина с дебелина няколко метра", заявиха от института.