Автор
Ева Григорова

5 навика, които ще ви помогнат да промените живота си

Всеки има в живота си мрачни моменти, които ни карат да смятаме, че животът ни никога няма да се подобри и че всичко върви от лошо към по-лошо. Това са и миговете, в които ни се иска да вдигнем ръце и да извикаме: “Не мога повече. Предавам се!”. Така преминаваме през много болка, сълзи, разбито сърце, отхвърляне, вина и самоунижение, а така започваме да смятаме, че колкото и да се опитваме, винаги ще бъдем в същата ситуация.

Истината обаче е, че въпреки че понякога животът може да изглежда несправедлив и объркващ, но не е нужно да се хващаме в капана на нещастие, болка и объркване. Не е нужно да живеем живота си в мрак, мразейки се. Все още е възможно да обърнем всичко и да осмислим всеки ден. Ако искате да промените живота си, трябва да сте готови да промените гледната си точка, да преоткриете себе си и да култивирате нови навици.

1. Практикуване на ежедневна благодарност

Често се събуждаме сутрин и фокусираме цялата си енергия върху всичко негативно. Това обаче няма как да промени настоящата ви ситуация, нито да ви накара да се почувствате по-добре. Колкото и не ви се вярва, това само влошава нещата. Ако фокусираме цялото си внимание и енергия върху нашите проблеми, загуби и болка, ние сме склонни да пренебрегнем хората, които са до нас, нещата, които все още имаме, и нещата, които все още могат да бъдат наши. Започваме да ги приемаме за даденост и често губим от поглед нещата, които наистина имат значение. Нашият съвет е да отделяте поне 15-30 минути от деня си и да ги прекарвате в писане на нещата, за които сте благодарни. Колкото и малки да ви изглеждат. Правейки това ще си напомните, че независимо от това, през което преминавате, винаги ще има неща, за които да бъдете благодарни всеки ден. Може да има дни, когато трябва да ги търсите по-усилено, но си заслужава!

2. Приемане на нещата, които не можете да контролирате

Живеейки от егото си, често се превръщаме в маниаци на контрола, вярвайки че ако контролираме нещата нищо лошо не може да ни се случи и всичко ще върви по план. Разбира се, често не успяваме и това ни причинява огромни разочарования всеки ден. Защото в действителност, колкото и да ни харесва да ги отричаме и игнорираме, има много неща, върху които имаме нулев контрол. Така вместо да се фиксираме върху нещата, върху които нямаме контрол, е много по-ефективно да съсредоточим цялата си енергия и внимание върху нещата, които можем да контролираме. Приемете всичко, което не можете да контролирате, като възможност за учене, израстване и адаптиране. Спрете да се опитвате да контролирате всичко - не сте създадени да правите това. Освободете се, дишайте, приемете това, което е и ценете това, което имате.

3. Прощавайте си

Неуспехите, отхвърлянето и провалите, често водят до това да мразим себе си и да се осъждаме. Така започваме да си мислим, че нещата никога няма да бъдат наред, защото не го заслужаваме. Да, прошката е трудно нещо и понякога е най-трудно да простим на самите себе си. Ако и вие се чувствате по този начин, знайте следното: независимо от това, което сте направили, независимо от това колко пъти сте се провалили, вие заслужавате да ви бъде простено. Спрете да позволявате на грешките ви да ви парализират и да ви пречат да продължите напред. Нека те подхранват пътя ви към растеж, учене и изцеление. Освободете се от минали провали, грешки и болка. Позволете си да продължите да растете и да се лекувате - вие го заслужавате.

4. Винаги намирайте време за себе си

Доста често поставяме нуждите на другите на първо място пред своите. В повечето случаи обаче това води до изтощение, провокирано от това, че избираме да даваме, да даваме и да даваме, докато в нас не остане нищо. Отделянето на време за себе си не е егоистично. Не казваме, че поставянето на нуждите на другите на първо място е лошо нещо, но ако постоянно го правите ще дойде момент, в който ще започнете да забравяте себе си, а тогава проблемът започва. Няма какво да налеете, ако чашата ви е празна. Не можете да очаквате от себе си да продължите да функционирате, да продължите да бъдете истински щастливи, ако не се грижите за себе си. Не винаги ще бъдете приоритет за другите, затова трябва да се научите да уважавате себе си, да се грижите за себе си и да направите себе си приоритет.

5. Нека добротата бъде вашата суперсила

Вероятно един от най-великите и ценни уроци, които бихме могли да ви споделим, е че всеки води собствените си битки. Въпреки че може да не го виждаме, те преминават през собствената си болка, собствените си борби - най-малкото, което можем да направим, е да бъдем добри. Не е нужно да правите грандиозни жестове, за да бъдете мили. Можете да направите нещо съвсем мъничко, което да оправи деня на някой човек, а понякога дори да промени живота му. Гледайте на добротата по следния начин - тя ни дава способността да бъдем част от нещо по-голямо от нас самите. Съвсем наясно сме с това, че понякога другите могат да бъдат жестоки и нараняващи, но независимо от това какво се е случило или какво ще се случи днес, все пак бъдете добри. Нека добротата стане ваша суперсила — това е смислен и спокоен начин да изживеете всеки момент от живота си.

Да се отървете от стар лош навик и да го промените в нещо, което ще промени живота ви към по-добро, не става за една нощ, за ден, седмица или понякога дори за месец. Това е бавен и непрекъснат процес, но важното е да го правите всеки ден. Не забравяйте, че последователността е ключът. Продължавайте да опитвате, Вярваме във вас!