Автор
Woman.bg

Академията за мода обедини модата и изкуството

На 27 септември се проведе поредната Вечер на стила „Модата като изкуство“, важно събитие, част от социално-културния проект на Академията за мода. Председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков – естет и културолог, подчерта: „Отживелица и проява на анахронизъм е задаването на въпроса дали модата е изкуство. Абсурдът на подобна дилема лъсва веднага след като се откроят такива предимства на уникалния моден дизайн като необикновеното естетическо въздействие, безсмъртието на оригиналните произведения – облекла и допълнения, ярките творчески инвенции и не на последно място - доказаната през десетилетията равнопоставеност на модата и другите изкуства, в т.ч. и чрез еманципираното им присъствие в галерии и музеи. Необозрими са примерите на синтез между модния дизайн и изкуството – от произведенията на Чарлз Фредерик Уърт и Пол Поаре, през Мадлен Вионе, Соня Делоне, Елза Скиапарели, Кристобал Баленсиага, Коко Шанел и Кристиан Диор до Аликзандър Маккуин, Джон Галиано и Айрис ван Херпен. Неимоверният интерес към костюмите на Дягилев и неговия балет, както и на Салвадор Дали и прекрасната му симбиоза с Елза Скиапарели са много малка част от образците, илюстриращи чудната хармония между модата и другите изкуства. Вярвам, че българските дизайнери могат да дадат своя принос към по-нататъшното естетизиране на модата и нейната еволюция тъкмо като особено въздействащо изкуство!“.

 

 Във вечерта, посветена на темата „Модата като изкуство“ бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Аксел Харди, Албена Александрова, Николай Божилов, Радослава Лазарова и „Блинк“, Радостина Долапчиева и „Алегра“. В бляскавото събитие взеха участие и такива талантливи и иновативни дизайнери като Лиа Каменова и “Reflet”, Мила Захариева и “La Cara Mi EXCLUSIVE”. Своят дебют във вечерите на стила направи модният бранд “Lenécra” с дизайнери Мария Попова и Гергана Димова. 

 Албена Александрова – три пъти носител на „Златна игла“ и празнуваща рожден ден, даде началото на модното ревю, като презентира два тоалета, които са направени специално за Вечерта на стила, а по време на ревюто дизайнерката прочете специален стих за „Модата като изкуство“, написан от нея. Тя бе специално поздравена от председателя на Академията за мода проф. Любомир Стойков.

           

 Аксел Харди – носител на „Златна игла“ в категория „Модна иновация“, презентира цели три аутфита, посветени на „Модата като изкуство“. Първият тоалет е изработен от висококачествен лен и спада към линията „четирите сезона“. Второто произведение, дело на дизайнерката, е рокля „Фема“, която подчертава женствените извивки, а последното е малка черна рокля, която напомня произведение на изкуството.

            

Лиа Каменова, дизайнер на модния бранд “Reflet”, презентира аутфит, вдъхновен от детската рисунка и 90-те години на 20-ти век, който представлява корсет с артистични елементи и панталон с висока талия. Визията е част от предстоящата ѝ колекция “Always in a good mood”.

            

Николай Божилов – двукратен носител на „Златна игла“, представи дизайн вдъхновен от съвременната модерна жена. Силуетът, формите и детайлите подчертават 5-те ѝ основни качества: сила, независимост, женственост, свобода и сексапил.

            

Модният бранд “Lenécra”, с дизайнери Мария Попова и Гергана Димова, за първи път презентираха тоалет по време на социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“. Брандът e насочен и към постигането на вечност и неповторимост във всяка една дреха.

            

Модният бранд “La Cara Mi EXCLUSIVE”, с дизайнер Мила Захариева, президент на  IFC - International Fashion Connection, предложи два свои сета, които са част от новата колекция “Color Accent”. На два статични манекена бяха поставени аутфитите, които представляват дълги поли, които като с магична пръчка издължават силуетите на дамите, но тази цел авторката постига не само с кройка, но и с десен.

            

Радостина Долапчиева – двукратен носител на „Златна игла“ и дизайнер на модна къща „Алегра“, предложи модел „Лавин“ от колекция “Divine” за 2024 година, който е изработен от копринен сатен в цвят “Light Peridot” и е ръчно обшит с множество кристали и камъни със Сваровски елементи.

            

Модното ревю завърши с модния бранд „Блинк“, с дизайнер Радослава Лазарова – три пъти носител на „Златна игла“ и дизайнер за 2021, като презентира два тоалета. Първият аутфит е част от новата колекция “Ray of light” и е полупрозрачна рокля с гол гръб в миди дължина. Вторият тоалет, който бе представен от Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, е изключително артистична рокля, направена от копринен дюпон, финалният щрих е красив релефен плат, който е ръчно нашит с маниста, пайети и перли. 

            

Водеща на събитието беше очарователната Гери Дончева Янков, а сред моделите се откроиха Александра Кръстева – „Мис България 2022“ и „Вице Мис Планет 2023“, Виктория Лазарова – „Мис Гранд България 2020“, Антоанета Боянова – „Лейди България 2018“, Елисавета Стоянова-Гарева, певицата Лидия Ангелова, Милица Казакова, Никол Орозова, Бобан Ивановски и Снежина Димитрова. Красивата атмосфера в галерията се допълваше от наскоро откритата изложба на емблематичния художник Петър Мичев – Педро „Вълшебни картини“. Изисканото събитие беше уважено от ярки представители на медиите, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които Ани Владимирова, Ники Кънчев, проф. Ефрем Ефремов, проф. Йонко Мермерски, Петър Мичев, Павел Цветков, Бояна Шарлопова, Ина Асса, Ирина Влади, Христина Бобокова, Пепа Попова-Кънева, Милена Шаркова, Деси Краваева, Цвети Радойчева, Росица Рангелова, Кристина Несторова и др.