Автор
Пепа Попова - Пепита

Омарите на Дали се завръщат в модното шоу на Schiaparelli за сезон пролет-лято 2024 г.

Сред най-очакваните ревюта в Париж бе това на модна къща Schiaparelli. Колекцията, създадена от Даниел Роузбери и неговия екип за сезон пролет-лято 2024 и представена в италианското посолство в Париж, се дистанцира от постоянните препратки към Haute Couture, така характерни за дизайнера, за да се доближи до красотата на ежедневието. Най-очевидното доказателство на това завръщане към ежедневието бе представянето на високи кецове, които обаче не измениха на гените на Maison Schiaparelli: ефектът trompe l'oeil във формата на златни пръсти бе право в десятката и мнооого ни хареса.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

В новата колекция Роузбери се възползва от възможността да ни припомни някои емблематични за модната къща морски създания като  омара. Най-легендарният символ в историята на Schiaparelli най-накрая се завърна на модния подиум след далечната 1937 г., когато Елза Скиапарели представи вечерна рокля с омар върху нея, проектирана от Салвадор Дали.Съвременната версия на омара днес виждаме като герой на обемни златни огърлици, но също така и върху дълги бели поли, които допълват по приказен начин бялата визия, създадена от дизайнера. 

View post on Instagram
 

В колекцията на Даниел обаче видяхме и други сюрреалистични препратки, „уловени“ в океана:

 #1 На дъното на морето... Макси колиета във формата на рак или рибена кост, щампи на морски обитатели върху поли и блузи, 3D декорации под формата на морски звезди и таралежи, бански, обсипани с пайети, имитиращи люспите на риба и още, и още забавни облекла и аксесоари. 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

 #2 Дискретен, завоалиран призив да спрем замърсяванетоМодата може и трябва да бъде и средство за изпращане на послания, които насърчават положителна промяна в днешното общество. Колекцията изглежда включва и завоалирана критика по повод все по-голямото замърсяване: в някои парчета всъщност не само живите същества, които ги обитават, излизат от морското дъно, но също така цигари и боклук. Можем да тълкуваме този избор като предупреждение от страна на дизайнера да не оставяме боклук на плажа, да обръщаме внимание на малките неща, които можем да променим в живота си...Интерпретациите са многобройни: за пореден път Даниел Роузбери успя да стимулира мислите на зрителите чрез своите колекции. 

 #3 Роклята на Кендъл Дженър в края на ревютоКато най-красивата сред сирените, Кендъл Дженър, с особено обемна прическа, закри модното шоу. Топмоделът беше с обувки с trompe l'oeil ефект и червена рокля, бродирана с пайети, напомняща опашката на русалка, наполовина човек, наполовина създание от океаните. 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

 Сред всичко видяно можем да кажем, че морето и морските обитатели ще продължат да ни очароват и следващото лято.