Автор
Пепа Попова - Пепита

Ревюто на Valentino пролет-лято 2024 г. - шивашки урок по съвременен класически стил

Сред най-очакваните ревюта по време на Седмицата на модата в Париж както винаги бе шоуто на Valentino и докато се наслаждавах на лайф-стрийма в Инстаграм, имах чувството, че съм отново на училище, а не на модното шоу на Valentino за сезон пролет-лято 2024 г.Учителят бе Пиерпаоло Пиколи, а всички ние, следящи живото предаване – ученици. Колекцията, придружена от артистичния пърформанс с музиката на FKA Twigs и Koreless, бе истинско показно на тема съвременна класика и майсторство. 

Един от тийзърите, публикувани в профила на Valentino в Instagram, показва ръцете на шивачките, докато правят колекцията, която беше показана тази неделя, но също така ръцете на Пиерпаоло Пиколи, които слагат финалния шрих: презрамка, която е твърде дълга, или шев, който е твърде тесен... малките детайли, които правят разликата. В тези сантиметри, в други случаи милиметри, човешката ръка е тази, която определя, може би с творчески обрат (и далеч от изкуствен интелект), крайния резултат. Грацията, мярката и пропорцията определят идеята за хармония, която в Древна Гърция напълно съвпада с идеята за красота. 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Да видите модното шоу на Valentino пролет-лято 2024 е като да посетите урок по класически съвременен стил: където основното се превръща в красота и истина благодарение на експертната ръка на творците, създали тези облекла. 

View post on Instagram
 

А ето и любимите ни образи:

#1 Роклята на мистичнaта девицa – весталка

Образът на девицата-весталка видяхме чрез серия от леки и плавни рокли с пелерина – много женствени и елегантни

View post on Instagram
 

#2 Геометричен разрез, “цитиращ” Питагоровата теорема 

Два триъгълника разрязват страните на роклята, създавайки изискан геометричен разрез, който подчертава талията. Тази геометрична изрезка се превърна в приятна константа в модните ревюта на Пиколи.   

#3 Приказни декорации

Мини роклите, които се виждат в това шоу, препращат към столиците на Древна Гърция: декорациите тук са изпълнени с елегантност и финес, преминавайки от напълно бяло до червено, зелено, черно, сиво и пясък.Това е макро версия на изработката на макраме, която включва свитъци, рождени белези, нарове и животни, изрично цитирайки декоративните елементи капитела.Използва се не само плат, но и кожа и деним, като по този начин издигат гръцките творения до модни облекла. 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

#4 Новата класическа комбинация 

Плетена рокля (тук е интересна изработката на плетката) и чифт кецове - нищо повече и нищо по-малко. 

View post on Instagram
 

#5 Бялата риза става сако 

Пиерпаоло Пиколи се отдалечава от идеята за формалност, за да прегърне образа на недокосната и чисто бяла риза, носена тук като сако.Шивашкото изкуство е това, което върши чудеса.  

View post on Instagram
 

#6 Дънките - емблема на съвременния класически стил 

Дънките обобщават - без много въведение - концепцията, че има класически, но съвременен стил. Представените интерпретации на тема деним са неустоими: особено костюма с панталони и панталоните с ръчно шити цветя.

View post on Instagram