Автор
Ева Лъчезарова

Защото го можем: Фондацията, която събира и подкрепя всички жени-предприемачи на едно място

Без съмнение светът, в който живеем днес, е много по-различен от този, в който съществувахме само преди 3-4 години. Сякаш е изпълнен с все повече негативизъм, трудни за осмисляне новини и шокиращи събития. Въпреки това ние не спираме да търсим добрите примери и упорито вярваме, че все пак съществува един градивен план, в който се случват успешни и вдъхновяващи проекти. Именно такава е инициативата подета от FEBcommunity, които само след седмица ще дадат официален старт на своята фондация “Жените в предприемачеството в България”.

FEB е основана през 2019-а година, като оригинално зад нея застават жени със солиден опит както в предприемачеството, така и в собствения бизнес. Това са Поли Дешева, Елена Николова, Мила Владиславова, Жанет Тодорова, Алекс Николова, Зорница Томова и Радина Краева. Поли, една от основните движещи сили зад проекта, споделя: “Инициирах го инцидентно една сутрин - просто се събудих с тази идея, че е крайно време да си направим общност от жени предприемачи. Общността винаги е била ключова за мен и израстването ми като предприемач, още откакто се включих на крехката възраст на 22 години в предприемаческата организация Start It Smart. Тогава си спомням колко трудно ни беше да намираме лектори жени за нашите събития и колко ми се искаше да има повече жени предприемачи. Видяхме, че има нужда от такава организация и се събрахме неформално в една група във Фейсбук, а днес вече сме над 300 жени в нея.”

Поли сподели с нас на какво още се дължи феноменът, който наблюдаваме все по-често в българска среда - повече жени се осмеляват да стартират собствен бизнес, успявайки да съчетаят успешно множеството си роли . “Средата и стартъп екосистемата узря, както и политиките и социалните възприятия, свързани с това една жена да съчетава в себе си многото роли, както и тази на бизнес собственик и основател. А и също възможностите да избира между ролите, без задължително да трябва да съчетава всички едновременно. Според мен и желанието на жените да се развиват професионално помага и е основен двигател на промяната и на средата, и правилата в нея.” - споделя тя. Дешева допълва, че разбира се има и множество трудности, но те създават възможности за промяна и растеж. “Една от мечтите на Ели например е да има много повече подкрепа в рисковото финансиране на стартъпи, основани от жени например и също много повече жени инвеститори. За мен е много важна свободата на избор. Сякаш я има, за мен е важно да се усеща от всяка от нас и да е истинска. Още един пример - разбирането на идеята, че една жена, бидейки майка, също може да развива бизнес, при това успешно и без предразсъдъци, а и също, че нито едното не е на всяка цена.” - разкрива тя.

Досега FEB има зад гърба си успешен подкаст, в който водещите Поли и Ели говорят с жени предприемачи за техните лични истории по пътя към успеха, организират различни инициативи като Book Club, медитации и обучения. “За мен лично са голям успех и нашите неформални networking срещи, защото всички винаги сме щастливи да се видим, да се запознаем и да си поприказваме извън дигиталния свят, което ни е много ценно.” - допълва Поли.

Така с времето и опита се оформя необходимостта от създаване на фондация, която да подкрепя допълнително първоначалните идеи, заложени в проекта.

“От една страна да гарантираме една регулярна годишна програма за членовете, да изградим устойчив бизнес модел (все пак ние сме предприемаческа организация и това е ключово умение за нас като хора и общност) и да създаем възможности да търсим повече потенциални проекти, които биха били полезни за жените предприемачи, както и да можем да набираме финансиране за такива, за да създаваме все повече и по-качествени проекти. Общо взето целите са в посока по-голяма регулярност, професионалност и устойчивост.” - разкрива Поли.

На 30-ти октомври, понеделник, ден след изборите и ден преди Halloween ще се състои и FEBulous Opening Event, събитието което ще постави началото на фондация “Жените в предприемачеството в България”. То ще стартира от 18:00 с регистрация и ще се проведе в Топлоцентрала, зала 2, а организаторите обещават да покажат максимално много женски брандове. Сред тях са Валентина Миланова, която произвежда тампони от коноп и обогатени със CBD oil за облекчение на болките, Елина Желева, Саша Безуханова и др.

Ще се видим там!