Автор
Пепа Попова - Пепита

Темата на Met Gala 2024 е разкрита

Списание Vogue обяви темата на годишната Met Gala 2024 – „Спящите красавици: Пробуждането на модата“.

Балът и откриването на изложбата по традиция ще се проведе в първия понеделник на месец май - 6 май в музея "Метрополитън" в Ню Йорк. Изложбата ще обхване 400 години история на модата: на гостите ще бъдат представени повече от 250 експоната от колекцията на Института по костюми. Според Vogue някои от тоалетите, които ще бъдат предоставени, са „твърде крехки, за да ги носите отново“.

View post on Instagram
 

Сред изложените предмети ще бъдат бална рокля от края на 19-ти век на House of Worth, вечерна рокля от епохата на Втората световна война от Madeleine Vionnet и архивни произведения от Elsa Schiaparelli, Christian Dior и Alexander McQueen. 

Когато дадена дреха влезе в колекцията ни, нейният статус се променя безвъзвратно. Това, което някога е било жизненоважна част от живия опит на човек, сега е неподвижно „произведение на изкуството“, което вече не може да се носи или чуе, докосва или помирисва“, каза кураторът на Института Андрю Болтън в изявление. „Обръщайки се към най-широкия възможен спектър от човешки сетива, шоуто има за цел да се свърже отново с изложените произведения, както са били първоначално замислени – с жизненост и с динамика.“ 

View post on Instagram
 

Дрехите, които са твърде крехки, за да бъдат облечени на манекени, ще бъдат показани като истински „спящи красавици“, появяващи се в стъклени витрини, подобни на ковчези, с микроскопи, които могат да наблюдават тяхното състояние отблизо. В тези случаи илюзорна прожекционна техника, известна като „призракът на Pepper“ – често използвана в театъра – ще покаже на зрителите как е изглеждал модела в разцвета си. 

View post on Instagram
 

Но как знаменитостите ще интерпретират една по-абстрактна, нюансирана тема на червения килим на Met Gala - особено тази, която се фокусира върху дрехи, които човек вече не може да носи – тепурва предстои да видим.