Автор
Веселина Петрова

Турция привлича туристи със ски курортите си

Обикновено като кажем "Турция", се сещаме за плажовете и красивите морски курорти. Но Турция всъщност успява да привлече доста туристи и с планините си. Високи снежни върхове, солидни преспи сняг, изящни писти. Не, това не са Алпите, а планините Качкар. 

Разположени на границата между Турция и Грузия, Качкар се разработва като алтернативен ски център на вече до болка познатите Франция и Швейцария.

В началото на 2023 г. ски сезонът в Алпите бе изправен пред сериозна заплаха, заради топлия декември. 

Идеята за турския курорт е да съживи района. На властите им хрумва, че уютът на планината може да се използва като предложение за спокойна почивка, а изкачването на връх Качкар би могло да се превърне в предизвикателство за туристите. 

Турция не работи по проекта сама, привлича най-добрите в областта. През 2005 г. към проекта се присъединява швейцарската авиокомпания Air Zermatt, която предлага по-мащабен размах за развитие на планинския регион - възможност за приземяване с хеликоптер директно на ски пистите.

View post on Instagram
 

"Осъзнаваме, че може да създадем канадски стил пързаляне със ски на прага на Европа. Още щом видяхме огромната планинска верига, това беше зелена светлина за нас да проверим всяка долина и всеки връх. Беше перфектно за хели ски", споделя Тиери Гасер от швейцарските авиолинии за CNN. Гасер е направил около 50 спускания от този тип, преди да стигне до заключението, че планините Качкар са идеални за практикуването на високоадреналинов спорт. 

Обикновеният пакет почивка включва обиколка със снегоход край заснежените дървета на долината и поглед към ослепителната гледка, която се открива откъм Черно море. Продължава се със сутрешно каране на ски, последвано от обилен обяд , включващ сандвичи, топла супа, шоколад, плодове, ядки, кафе и напитки. 

Daily Sabbath пише, че популярността на Качкарските планини стремително расте. За 2024 г. планът е сезонът да трае цели 14 седмици. На място са разположени малко над 500 писти за каране. Организиран е и транспортът от Истанбул до двата работещи курорта в региона - село Айдер и град Ризе.