Автор
Веселина Петрова

Възрастта няма значение: Жена на 70 години роди близнаци

70-годишна жена от Уганда е родила близнаци, след като забременяла чрез инвитро процедура, съобщиха от болницата, където е протекло раждането и проследяването на бременността. 

Сафина Намуквая стана най-възрастната жена, станала майка в Африка, след като роди момиченце и момченце в сряда следобед, съобщиха от Международната болница за жени и център за плодовитост в столицата на Уганда - Кампала. 

Медиците в болницата казват, че майката и двете ѝ бебета се чувстват добре. И допълват, че "Това е история не само за медицинския успех, но и за силата и устойчивостта на човешкия дух“, пише "Дарик".

View post on Instagram
 

Майката Намуквая коментира пред канала NTV, че това е второто ѝ раждане за три години, след като е родила момиче на име Сара през 2020 г. Преминала е през усложнения и загуби, включително е била изоставена от бащата на децата.

„Мъжете не обичат новината, че ще имате повече от едно дете“, каза г-жа Намуквая. 

Тя споделя още, че в миналото е претърпяла няколко спонтанни аборта, загубила е съпруга си през 90-те години на миналия век и е била изправена пред стигмата в своята общност, че няма деца. 

„Веднъж едно много младо момче ми се подиграваше, казвайки, че съм била прокълната от майка ми да умра без дете“, споделя тя. 

Тя разкрива още, че след раждането на първото дете е била осъждана, че не е родила след 40 години опити. „Много хора ме съдеха и ми казваха, че съм безплодна, но реших да оставя всичко на Бог, който най-накрая отговори на молитвите ми“.
 

Това не е първият случай, в който жена ражда в напреднала възраст. 

През 2019 г. Ерамати Мангаяма от Индия роди близнаци чрез IVF (инвитро оплождане) на 74-годишна възраст - ставайки най-възрастната майка в света. Тя роди две здрави момиченца от своя съпруг Ситарама Раджарао, с когото били женени от 57 години. Смята се, че клиниката Ahalya IVF в град Гунтур е платила по-голямата част от процедурата, защото това е било постижение за медиците.

Предишният рекорд за най-възрастна майка в света беше Бусада де Лара, която роди близнаци на 66 години. През декември 2006 г. Де Лара призна, че излъгала за възрастта си, за да получи лечение за безплодие в частна клиника в Лос Анджелис, за което платила около 30 000 паунда. 

Най-възрастната майка във Великобритания е Елизабет Адени от Линдгейт в Съфолк, която роди сина си през май 2009 г. на 66-годишна възраст.