Автор
Кристина Кирова

Търся свободна дама, приятна компания за Нова година - или съкровищата, които открихме в мрежата

"Търся си свободна дама, да ме придружи в Албания за Нова година. Поемам всички разходи на дамата, стига да е приятна компания. Очаквам сериозно отношение и оферти на лично съобщение. Действайте смело, мили дами, в очакване съм", това гласи един от постовете в затворена група за пътешествия във Фейсбук. И макар подобни "оферти" вече да не са рядкост в социалките, все пак звучат достатъчно атрактивно, за да хванат окото ни и да проследим какви ли са коментарите под тях. И да - от подмятанията определено блика добро настроение, но нека първо помислим върху това, уж очевидно и лишено от скрит смисъл предложение, което на второ четене, всъщност буди по някой-друг интересен въпрос. 

Какво ли се крие зад понятието "свободна дама"? Може би труженичка, която все още не е ангажирана точно на този велик празник, известен още като "Ден година храни"? Може би дама без мъж или без половинка точно в тази вечер (много проучвания сочат, че коледните и новогодишни празници подтикват някои двойки към раздяла)? Може би "освободена" дама? Като цяло думата "свободна" до думата "мъж", "жена", абе човешко същество, винаги ми се е струвала леко неуместна. Нужникът може да е свободен, столът в ресторанта може да е свободен, ама за човек, някак не го приемам. Така де, лично мнение. И все пак - хубаво е да се уточняват тези неща или пък да гледаме с по-просто око и да не задълбаваме толкова в темата коя ли ще да е тази "свободна" дама, която няма никакви ангажименти и е напълно ок да тръгне с непознат от мрежата за Албания. Едно е сигурно - ако се намери, то тя със сигурност е свободна от страх и предразсъдъци. Може би и разум. 

Разходите са поети, обаче само ако компанията е приятна. Доста подвеждаща работа...понятието "приятна компания" е субективно и трудно би могло да бъде установено дали компанията е приятна по пътя за Албания. Защото ако тази, така свободна, дама не е чак толкова приятна компания - какво правим? Тръгва ли си, сама ли си плаща разноските? Какви са доказателствата за степента на неприятност на компанията ѝ? Казах ви, въпроси много, пък и съгласете се - моментното настроение на човек е доста решаващо за това дали ще бъде приятна компания. 

Следващото изискване е сериозно отношение. Да, факт, на празниците трябва да гледаме сериозно, особено когато трябва да бъдем приятна компания. А и е доста сериозно да отлетиш с непознат нанякъде, неясно къде ще се окажеш, какво ще се случва (кой знае - може музиката и менюто да не са толкоз приятни), че и дори разноските не е известно точно кой ще поеме накря. Уточнихме го в параграфа "приятна компания". 

View post on Instagram
 

Човекът все пак чака "оферти" на лично. Тая дума, сама по себе си, е доста ясна, за по-сигурно да си копираме значението ѝ от речника, чувала съм, че интелигентните хора така правят. За всеки случай:

"Предложение за сключване на сделка", "Предложение". 

Този пост си е с бизнеснасоченост отвсякъде. Или може би случайно така се оказва, не знаем. Но пък можем да спрем да дълбаем филологически и просто да се позабавляваме с коментарите:

Обезпокоен потребител се пита: "Тъй ли не се намери една сериозна?", отговарят му "Видяхте ли профила му? Празен...", на което заключват, че "работата отива на психотрилър". 

Топ 15 на поверията и гаданията на Бъдни вечер
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Топ 15 на поверията и гаданията на Бъдни вечер

Автор Woman.bg

Друг потребител не може да осъзнае привлекателността на дестинацията и се чуди "Албания...?"

Една от дамите, също озадачена като мен, пита: "А какво означава да е "приятна компания"? Иху - аху и с всичко да е съгласна?" и получава отговори от други забавляващи се потребители: "Друго щеше да е да каже "Да е умна, пък външност, к'вот тако'а", сигурно повече фенки щеше да има". И тук ситуацията се прояснява и се стига до заключението, че човекът просто си търси сгодна женичка, която да не "мрънка", "да не е на въпреки, да го гледа с блеснал от благодарност поглед и сама да отгатва желанията му".

И ще завършим с края на енигмата с култовия коментар: "Ванга умря, Бог да я прости! Гадателки не съществуват други след нея! Туй с отгатването го забравете".