Автор
Антония Михайлова

Историческа победа: Лили Гладстоун стана първата индианка, спечелила "Златен глобус" за най-добра актриса

Лили Гладстоун стана първата актриса от коренното население на Северна Америка, носителка на наградата "Златен глобус". Индианката започна речта си на сцената на престижния кинофорум на езика на племето блекфийт, след като бе отличена с приза.

"Това е историческа победа". С тези думи Гладстоун изрази радостта си от признанието. Звездата бе удостоена със "Златен глобус" в категорията за най-добра драматична актриса.

Лили Гладстоун
Лили Гладстоун

След това тя се върна към общуването на английски език, като радостно се просълзи от постижението си, докато разказваше за своята общност. Актрисата също така благодари на Скорсезе и на колегите си, сред които Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро, след което посвети наградата на "всяко малко дете от Рес", което е имало мечта.

"Тя е за всяко малко дете от резерват, за всяко малко дете от града, за всяко дете от коренното население, което има мечта, което се разпознава в нашата история, разказана от нас, с наши думи и със силни съюзници и силно доверие един към друг", каза тя.

С престижната статуетка Лили Гладстоун бе удостоена за ролята на Моли Бъркхарт в епичната продукция "Убийците на цветната луна" на режисьора Мартин Скорсезе. Във филма семейството на Моли е избито в периода на Големия терор, в който племето осейдж е набелязано и атакувана заради богатите им на петрол земи в Оклахома. 

Леонардо Ди Каприо, който играе ролята на Ърнест Бъркхарт във филма, бе със значка на племето на ревера си. "Нося значката си на осейдж тази вечер, ние сме с тях с този филм", подчерта актьорът преди церемонията. 

Лили Гладстоун и Леонардо Ди Каприо
Лили Гладстоун и Леонардо Ди Каприо

"Това е красива общност, народ, който ме насърчи да продължавам да се занимавам с това, което правя", отбеляза Гладстон, визирайки племето блекфийт. Тук съм с майка ми, която, макар да не е блекфийт, работи неуморно, за да звучи нашият език в класните стаи", добави актрисата.

Гладстоун е израснала между Сиатъл и резервата Блекфийт в щата Монтана. Майка ѝ е бяла, а баща ѝ - представител на племената Блекфийт и Не персе. Тя е първа братовчедка на Уилям Юарт Гладстоун - британски министър-председател. Един от нейните пра-пра-дядовци по бащина линия е Червената врана, вожд на племето Кайнаи.

Лили Гладстоун
Лили Гладстоун

Базиран на книгата на Дейвид Гран от 2017 г. "Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI" действието на ''Убийците на цветната луна'' се развива през 20-те години на ХХ век в Оклахома, период, станал известен като ''Големият терор'', и проследява историята на племето Осейдж, на което петролът носи огромно богатство и за една нощ превръща хората му в едни от най-богатите в света. 

Благополучието им привлича бели пришълци, които манипулират, сключват бракове, изнудват и крадат всичко, до което могат да се домогнат, преди да прибегнат и до хладнокръвни убийства. Към актьорския състав на филма, заедно с Ди Каприо и Де Ниро, се присъединяват Джеси Племънс и Брендън Фрейзър.