Автор
Веселина Петрова

Историята на Фатима: Захвърлена от майка си, обиколила социалните домове, но превърнала се в шампион

Изоставена е от майка си, когато е на 3 месеца. Съсед я чува да плаче отчаяно. Плачът ставал все по-тих и по-тих и човекът се обадил на властите. И така 3-месечната Фатима Уайтбред получила втори шанс от живота. И не го пропилява. Въпреки трудностите. Тя постига световен рекорд в дисциплината хвърляне на копие, а в края на миналата година получи цялостно признание за бляскавата си спортна кариера. 

62-годишната англичанка бе удостоена с приза за вдъхновение "Хелън Роласън" на церемонията по връчването на наградите на BBC за Спортна личност на годината за 2023 г. 

Защото Фатима e вдъхновение. Нейната история е доказателство, че винаги има надежда, дори нещата да изглеждат непоправими, загубени, безнадеждни... 

View post on Instagram
 

Тя е изоставена от майка си в празен общински апартамент в Северен Лондон. Благодарение на отговорен съсед е спасена от лекарите и отива в социален дом.  

"Моята стая гледаше към паркинга и всеки път щом някоя кола паркираше, аз си представях, че това са мама и тате, които идват да ме вземат. Често задавах въпроса защо съм сама, но никой не ми отговаряше. След това спрях да питам и реших, че това е моята съдба. После биологичната ми майка се появи и нещата станаха много, много по-трудни", разказва пред BBC Sport спортистката.

Пред социалните се явява кипърка от турски произход и декларира, че е готова да се грижи за детето си. Взема Фатима само за да я даде в друг дом. После, един ден отново се появява, с трима мъже, за да я вземе. Казва на властите, че ще отидат чужбина. Тогава съдбата отново се намесва и благодарение на професионализма на социалния работник, Фатима получава трети шанс. Служителката от социалните служби вътрешно е убедена, че детето ще стане жертва на трафик и ще бъде използвано по най-нечовешки начин. Затова забранява това пътуване. 

Години по-късно световната шампионка признава, че една вечер е била изнасилена от приятел на майка ѝ и преживяният ужас никога не ще напусне съзнанието ѝ. Може би по това време търси спасение в спорта.

Един ден вижда изоставено на земята копие и решава да изпробва силата на дясната си ръка. Опитът не е много сполучлив, но прави впечатление на треньорката Маргарет Уайтбред - бивша британска копиехвъргачка, която се е състезавала на Игрите на Британската общност. 

"Видях едно момиче, което не искаше да спазва дисциплината. После научих за него, че има проблеми и в училище. Но с копие в ръка тя забравяше за трудностите и се превръщаше в млада лъвица, готова на всичко в името на успеха", разказва Маргарет.

Тя бързо се превръща за Фатима не само в треньор, но и в семейство. 
"Един ден съпругът ми ме попита дали тя трябва да се прибира в социалния дом за през нощта и веднага ми стана ясно, че той иска да е част от живота ни. Преминахме през страхотни трудности, защото биологичната ѝ майка поиска огромна сума, за да се раздели с родителските права. Нямахме толкова пари", спомня си още треньорката.

По-късно момичето взема фамилията на благодетелката си. 

View post on Instagram
 

През 1984 г. Фатима Уайтбред печели бронзов медал на олимпиадата в Лос Анджелис, а след това и сребърен от световното първенство по лека атлетика. А през 1986 г. на европейското в Щутгарт светът завинаги ще запомни името ѝ.

"Спомням си, че валеше лек дъжд и трибуните бяха полупразни. Целта ми беше още от първия опит в квалификацията да направя добро хвърляне, за да си спестя усилията за финала. Засилих се и копието сякаш експлодира в ръката ми. Знаех, че съм направила нещо добро, но малко по-късно разбрах, че е било изключително", пише в автобиографията си Фатима. 

Тя е пратила копието на внушителните 77,44 м, което е с 2,04 м повече от предишния световен рекорд. Много малко хора виждат на живо уникалния опит, но вестта за него се разпространява бързо. На следващия ден, макар и с по-скромно постижение, новоизлюпената световна шампионка печели първия си престижен златен медал. Година по-късно в Рим тя "грабва" и световна титла, което е достатъчно основание да я изберат за спортист номер 1 в класацията на BBC. 

Омъжва се за спортния си мениджър и след няколко неуспешни опита двамата създават дете. Майката дава на сина си Райън всичко това, което ѝ е липсвало на самата нея. За зла беда съпругът ѝ умира внезапно и оставя сериозни дългове на Фатима. Тя е принудена да продаде къщата и да участва в няколко риалити формата, за да издържа себе си и сина си. 

Днес Фатима развива своя благотворителна платформа в помощ на сираците във Великобритания, пише "24 часа". 

"Вярвам в тези деца. И се опитвам да им дам надежда, че ще бъдат видени, чути и оценени от останалия свят", зарича се да работи за един по-добър свят Фатима Уайтбред.