Автор
Ева Григорова

Интересна теория: Защо поколение Z остарява по-бързо от милениалите

Когато инфлуенсърът в TikTok Джордан Хаулет сподели във видео от миналата седмица, че е на 26 години, никой не можа да му повярва. Неговите 12 милиона последователи бяха шокирани: "Ъммм да не си на 35!???" реагира един от тях. „Няма начин този човек да е Gen Z. Това поколение рециклира предци“, написа друг. 

Хаулет сподели пред медиите, че смята, че е смешно, че хората го смятат за много по-възрастен. Той отвори истински дебат с твърдението си, че вярва, че поколението Z остарява много по-бързо от предишните поколения. Дискусиите по темата са доста оживени, а според Хаулет причината се крие в работата и икономическите трудности, които измъчват неговото поколение.

В TikTok клип, който е гледан над 20 милиона пъти, откакто го публикува в сряда, Хаулет реагира на клип от Staying Up Podcast за това как младите от поколението Z често изглеждат по-стари от милениалите. Хаулет каза, че когато е с майка си на публично място, някои хора го смятат за неин по-голям брат. Той също така споделя, че когато казва на хората, че ще излиза със семейството си, те предполагат, че говори за децата си (той няма такива), а не за родителите си. Може би най-смешната случка, която Хаулет сподели с последователите си, беше срещата с Дуейн „Скалата“ Джонсън, когато той поискал автограф от актьора. Когато казал името си, Джонсън помислил, че говори за сина си. Той каза, че актьорът е написал: "Баща ти е страхотен човек, той чака тук с часове." „Пич, Дуейн е на 52, аз съм на 26 !?“ изуми се инфлуенсърът. 

Хаулет, който работи като учител, допълни че смята, че поколението Z може да остарява по-бързо поради повишения стрес, свързан с икономиката, инфлацията и трудностите да поддържа доходи и спестявания дори с работа от 9 до 5. „В допълнение към това, опитвайки се да разберат какво искат да направят за кариерата си в дългосрочен план и усещането на огромното напрежение от опитите да успеят преди 30-годишна възраст“, добави Хаулет. Той каза, че е измислил теорията, след като забелязал, че той и много от приятелите му от Gen Z изглеждат много по-възрастни от възрастта си - и всичките му приятели се съгласили. 

Дългогодишните последователи на инфлуенсъра били разочаровани, когато разбрали, че Хаулет е само на 26, тъй като досега го идентифицирали като милениал. Повечето от тях обаче се съгласиха с теорията му и казаха, че и те са наблюдавали подобни промени.„Милениалите израснаха с намек за надежда“, пише друг човек. „Поколение Z не го направи“. 

@taylordonoghuee

Bye digging my own grave never ask social media ur age lol

♬ original sound - Taylordonoghuee

Това не е първият път, в който темата придобива широка популярност. През септември 23-годишната инфлуенсърка Тейлър Донохю сподели видео в TikTok, в което каза, че нейният приятел е казал на някого, че е на 47 години на шега, а след това човекът отговорил, че смята, че Доноуг е на 30 години. „Бях шокирана толкова бързо“, каза тя.