Автор
Веселина Петрова

Истински разкош: Никой не напуска това родопско село

Красивото село Бабяк се намира на 15 км от Белица. Местните го наричат "малката Швейцария на Родопите", заради уникалната природа и добрите условия за живот.  

Кметът Шемедин Бъсков, смело отправя покана: "Елате да видите! Даже в София нямат такава канализация и такава инфраструктура, като при нас!"

Той разказва за БНР, че това е единственото село в България, от което не се изселва нито един човек.

"Селото ни е много хубаво, направи се инфраструктурата, благодарение на общинския кмет. Къде го има това – да живееш между Пирин, Рила и Родопите? Хората избират спокойствието и ни е на късмет, че сме родени в това китно селце. Просто няма как да го опиша!" 

View post on Instagram
 

В Бабяк живеят повече от 730 жители. Има детска градина и дори училище, пълно с ученици. 

"Детската ни градина в момента се посещава от около 25 деца. Тя е смесена градина. Но леглата са едва 14, не стигат. Групата ни е от 3 до 6-годишни. И децата я посещават до обяд, защото няма къде да спят. А в селото ни имаме вече 10-12 новородени. Затова сега кандидатстваме с проект за нова градина и ако имаме късмет, ще се сдобием с такава.", разказва кметът. 

В училището пък се обучават към 100 деца, някои идват от съседните села".

"Нашите хора са работливи, живеем си задружно, помагаме си един на друг", хвали още съселяните си Шемедин Бъсков. 

Споделя, че искат да развиват селски туризъм, но имат нужда от държавна подкрепа. Наблизо има останки от тракийски светилища, надгробна могила от късния период на желязната епоха, както и средновековен некропол. Говори се, че под връх Бабяшка чука има златни залежи и че тук е било добивано злато преди 2500-3000 г. от племето беси.  

"Имаме млади хора, които създават семейства, но имаме и ергени, които все още не са се задомили и дори си мисля да им наложим ергенски данък, че да ги накараме семейства да създадат най-сетне!", шегува се кметът.