Автор
Ева Лъчезарова

Плюсове и минуси: Къща на село или апартамент в големия град

Всеки от нас стига до момент от живота си, в който се пита дали би се чувствал по-добре да живее в спокойната среда на къща на село, или в забързаната атмосфера на големия град. Истината е, че този въпрос няма еднозначен отговор, а какво ще решите за себе си зависи изцяло от вашите лични нужди, тези на семейството ви и разбира се от компромисите, които сте склонни да направите. 

Затова най-добрият подход в този случай е да си отделите 30 минути, в които чистосърдечно да си отговорите на няколко въпроса, които сме ви подготвили в този материал. Накрая на интервюто със себе си ще бъдете наясно с това от какво наистина се нуждаете. Още по-хубавото е, че тази анкета се състои само от два въпроса: Как си представям перфектния за мен работен ден и как си представям перфектния уикенд? Отговаряйки на тези въпроси, ще имате повече яснота как да подредите приоритетите си, така че те да бъдат в синхрон с вашия нов дом. 

Ще дадем и два примера за повече яснота. Нека вземем за пример две приятелки от обкръжението на екипа ни, които са изправени пред въпроса дали да изберат живот на село, или в големия град. Първата от тях е Петя, има дете, което предстои да бъде първи клас, тя и мъжът ѝ работят от вкъщи. Петя си представя перфектния ден за нея да започне с чаша ароматен чай, рано сутрин, преди цялото семейство да е станало, обича да практикува йога, по възможност на открито, на балкона у дома има градска градина с билки, а след работа предпочита да релаксира в уединение. Перфектният уикенд за нея е разходка в планината, по време на която да може да се наслаждава на чистия въздух и да се свърже с природата. Заедно с половинката ѝ обмислят да си купят къща на село, като за тях има два препъни камъка, трябва да открият подходящо учебно заведение за сина им и това, че Петя няма книжка и за нея би било по-трудно да се придвижва.

Втората приятелка е Виктория, която работи в голяма корпорация, има две малки деца, а съпругът ѝ се занимава с логистика. Двамата се замислят дали не е време да се преместят от големия град, тъй като децата боледуват често, а и двамата харесват спокойствието на природата. Правейки анкетата, Виктория споделя, че си представя перфектния за нея ден, ставайки рано, за да може да посети близкия фитнес и да потича в парка, след работа за нея е важно поне веднъж седмично да има женска вечер с приятелки, а любимото ѝ лично време от месеца е, когато посещава някоя от новите постановки в града. През уикендите тя и семейството ѝ най-много обичат да посещават СПА хотели, където да реласкират. След анкетата Виктория установява, че всъщност често през уикендите семейството ѝ е извън града на чист въздух и че би ѝ било доста трудно логистично да организира своя социален живот, ако не живее в града. Виктория смята и че децата ѝ веча имат среда, изградена от приятелчета в детската градина, която вероятно по-трудно би могла да изгради на село.

Както личи от двата примера, сценариите в живота на всеки един от нас са различни, никога няма идеален вариант, който да отбелязва всички кутийки, които си представяме в един идеален свят и именно затова е важно човек да отделя време за авторефлексия.

Ето и накратко предимствата и недостатъците на двата типа домове:

Къща на село

Предимства:

- Чист виздух 
- Уединение 
- Спокойна атмосфера 
- Наличието на двор и по-голямо пространство за обитаване 
- Възможности за грижа за градина и животни

Недостатъци:

- Отдалеченост от социалния и културен живот 
- По-трудни транспортни връзки 
- По-трудно достъпни учебни заведения 
- По-малка възможност за социализация 
- Полагане на по-големи грижи за дома 
- Липса на големи лечебни заведения в близост

Апартамент в големия град

Предимства

- Лесен достъп до множество учебни заведения
- Наличие на големи лечебни заведения в близост
- Повече възможности за социалния живот 
- Богат културен живот 
- По-добри условия за придвижване 
- По-малко усилия за поддръжка на дома 

Недостатъци

- Замърсен въздух 
- Пренаселена и забързана среда 
- Повече стрес
- Липса на връзка с природата

Разбира се, след като претеглите предимствата и недостатъците на живота на село и този в големия град, идва не по-малко важната част - финансирането на вашия нов дом. Съветът ни е преди да започнете да разглеждате обяви и да започнете да правите огледи, да се консултирате с банка какъв кредит е възможно да ви бъде отпуснат. С услугата “Онлайн оферта” от ДСК можете да научите бързо и лесно за какъв имот реално ви стигат настоящите доходи. Тук отново има два важни въпроса, на които да си отговорите преди да заявите консултация, а те са: "Каква сума можете да отделяте за месечна вноска по кредита спрямо размера на месечния Ви доход?" и "Как ще се променят месечните Ви разходи след кредита – вноска, застраховки, данък на имота, отпадане на разход за наем?".

Целия процес вижте тук: 

(в материала има продуктово позициониране)