Автор
Веселина Петрова

Зимата вече не е това, което беше: Преди 12 г. температурата е била -28 градуса

Вледеняващо утро и температурни рекорди. Датата е 9 февруари, но годината е 2012-та, България. Любопитния факт ни припомнят от Meteo Balkans. Някои домашни термометри тогава са показвали минус 33°С, в селата около Видин. В Кнежа са били отчетени минус 28 градуса.

Но това май вече е минало...

Днес нещата са доста по-горещи. След рекордните горещини през 2023 г., 2024-та започна доста зле в това отношение - никога досега януари не е бил толкова топъл. 

За първи път в продължение на 12 последователни месеца планетата е преминала прага на затопляне от 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалните времена, съобщават АФП и Ройтерс. 

Между февруари 2023 г. и януари 2024 г. глобалната средна повърхностна температура на въздуха е била с 1,52 градуса Целзий по-висока, отколкото в периода 1850-1900 г., според данни на европейската обсерватория "Коперник".

"Това е още едно напомняне за дълбоките промени, които вече сме направили в глобалния климат и към които сега трябва да се приспособим", казва Ричард Бетс, директор на отдела за изследване на климатичните въздействия в британската Националната метеорологична служба

"Това е сериозно предупреждение за спешната необходимост от предприемане на действия за ограничаване на изменението на климата", казва Брайън Хоскинс от института "Грантъм" към лондонския Импириъл колидж.