Без значение колко дълга и страстна връзка имате с партньора си, никога не сте застраховани от обрат и разпадане. Не разчитайте на празници като Св. Валентин, за да се случи чудото. 

В отношенията с партньора трябва да инвестирате не само любов, доверие и грижа, но и да се опитате да се сбогувате с някои навици, които с течение на времето могат постепенно да отслабят връзката ви. Любовта предполага загърбване на вредните навици, които измъчват и вас, и партньора ви и ви провокира да търсите начини как да подобрите взаимоотношенията си с любимия човек. Ето и част от тях: 

Не мълчете. Общувайте. Неуспехът да комуникират проблемите си е един от най-лошите навици, които понякога влюбените практикуват. Проблемите в общуването остават най-честият фактор, водещ до раздяла или развод. Случва се на 65% от двойките. Откритата и честна комуникация между вас и вашия партньор може да реши половината от проблемите във връзката ви. Затова не се притеснявайте да я практикувате в името на дългогодишните и здравословни взаимоотношения с партньора. 

Не изливайте гнева си върху партньора. Склонни сме да изливаме гнева си върху хората, които обичаме най-много. Често най-близките ни хора стават мишена на нашата ярост, защото вярваме, че те са единствените, които ще ни простят и няма да ни изоставят. Но агресията винаги вреди, както на партньора, така и на връзката. Психолозите казват, че гневът излиза от тялото за 90 секунди, но трябват около 90 дни, за да може доверието да се възстанови. А вие не искате това, нали? Постарайте се това, което излиза от тялото ви да не вреди на човека срещу вас и грижатга към любимия ви да залегне в основата на вашето бъдеще заедно. 

Не прехвърляйте винаги вината. Никой не е перфектен, но и никой не греши непрекъснато. Ако смятате, че хвърляте или поемате вината за почти всяка кавга, вие или вашият партньор трябва да работите върху поемането на отговорност, когато нещата се объркат. В здравите взаимоотношения кавгите обикновено завършват с извинение и на двамата. Дори и да се чувствате неудобно да го направите, опитайте първо да се извините или да насърчите партньора си да го направи, признавайки по този начин своята роля в спора. 

Не крийте вредните си навици. Независимо дали имате минало, с което не се гордеете, грешка, за която съжалявате или навик за среднощно хапване, придружено с безкрайно скролване в различни приложения, криенето изисква много усилия. Никога няма да имате здрава връзка, когато прикривате следите си. Споделете ги и потърсете подкрепа от партньора, за да ги промените. Заедно може да потърсите начини за намаляване на вредата от рискови навици и поведения. Заменете нощното хранене в споделена романтична вечеря, разказвайте за интересните открития в интернет, така както разказвате интересен филм или книга. 

Помогнете си взаимно да се отървете от нездравословните навици. Направете промяна в рутината си, като правите повече и по-хубави неща заедно. Можете да започнете като спрете да поръчвате храна и да си готвите по-здравословни ястия, да планирате редовни тренировки, да си правите кратки, но чести екскурзии сред природата, да планирате време за дигитален детокс - без телефони и телевизия поне ден в седмицата. 

Кажете „Не“ на цигарения дим. Мнозина намират миризмата на цигарен дим за неприятна, тъй като остава във въздуха или полепва по дрехите и косата. Може да е отблъскващо за тези, които обичаме. Ако искате да ги предпазите и да покажете грижа за близките, заобикаляйте ги с любов - не с цигарен дим. Пълното спиране на тютюна и никотина е най-добрият избор за всеки пушач, но малцина го правят. Продукти като устройства за нагряване на тютюн или електронните цигари доставят никотин по различни начини, без изгаряне. Когато няма горене, няма дим за вас или тези около вас. Като спрете цигарите и изберете бездимна алтернатива показвате на партньора си воля и решителност, както и грижа за собственото и неговото/нейно здраве. А по време на дългоочакваната романтична вечеря за двама, не слагайте пауза на разговора с любимия човек - вместо да се криете на балкона за т.нар. бърза цигара – просто я заменете с по-малко вредна бездимна алтернатива. 

Не му „изнасяйте лекции“. Ако многократно казвате на партньора си да спре да пуши, да харчи много или го молите отново и отново да прибере чорапите си от пода, това ще ви измори много по-бързо, отколкото да промени поведението му. Показвайте му как според вас е важно да се случват нещата, без да му натяквате. По-скоро се съсредоточете се върху нещата, които можете да контролирате - като собственото си поведение и личния пример. Ако не сте доволни от нещо, което партньорът ви прави (или не прави), поемете ангажимент да реагирате по начин, който няма да навреди на връзката ви. Вашата работа е да управлявате емоционалната си реакция, а не да контролирате поведението на другия човек. 

Не пренебрегвайте и отричате хобитата на партньора. Колкото и да ви е досадно, че гледа футбол вече три часа, просто седнете с него и гледайте заедно. Дори и обикалянето в мола с нея да ви идва в повече, подарете й това изживяване като я чакате пред пробната с комплимент, а не на пейката пред магазина. Споделяйте моменти заедно, само така ще имате и споделено устойчиво бъдеще. 

Слушайте какво казва вашият партньор, а не какво мислите, че се казва. Лошият навик да реагирате негативно често идва от интерпретацията на казаното, а не от това, което всъщност половинката ви влага в думите си. Уверете се, че знаете какво точно казва партньорът ви, като отделите време да поразмишлявате върху това, което сте чули. В противен случай ще изградите аргумент въз основа на предполагаема истина. Независимо дали търсите истинската си любов или се опитвате да запазите настоящата, научаването как да се отказвате от лошите навици във връзката и никога да не се връщате към тях, е жизненоважен инструмент за споделено щастие, което да оцелее напред във времето.