Автор
Веселина Петрова

Потресаващо: Замърсяването не подмина и връх Еверест

Комисията за контрол на замърсяването в Сагарматха е изчислила, че тонове човешки екскременти са били изхвърлени между лагер едно и лагер четири на връх Еверест. Заради метеорологичните условия в планината голяма част от тези отпадъци не се разграждат напълно и могат да се задържат с години. 

За да се справи с проблема, община Пасанг Лхаму – местната власт, която се грижи за голяма част от района на Еверест – е уведомила катерачите да купуват специални торбички за изпражнения в базовия лагер, пише BBC News. 

Торбите ще съдържат химикали, които помагат за втвърдяването на човешките екскременти и намаляват неприятната миризма. 
"Планината започна много да мирише. Това не е приемливо и се отразява на имиджа ни“, казва Мингма Шерпа, председател на селската община Пасанг Лхаму, пред Би Би Си. Неговата организация изчислява, че има около три тона човешки екскременти между лагер едно в подножието на Еверест, и лагер четири, по пътя към върха. 

Планинарите, които атакуват Еверест и близкия до него друг осемхилядник - Лхотце, ще трябва да си купуват специалните торбички в Базовия лагер. На връщане те ще бъдат проверявани. Самият той е качил всички 14 осемхилядници и е първият непалец с това постижение. 

В базовия лагер има походни тоалетни, които представляват отделни палатки, под които има бидони. Нагоре обаче въпросът не е решен и всеки си върши работата, където му попадне. Проблемът е повдиган и преди. През 2022 г. Непал обяви, че трябва да премести базовият лагер на Еверест, тъй като изменението на климата и човешката дейност го правят опасен. 

Заедно със затоплящите се температури, дестабилизиращи ледената зона, местните започнаха да се тревожат от количеството боклук, урина и човешки екскременти, които се разхвърлят в лагера. 

Споменава се и за отдавна изгубени човешки трупове, които сега се появяват, заради топящия се лед. 

Всички тези проблеми се подхранват от огромното количество непрофесионалисти, които се опитват да изкачат Еверест. Експедициите стават все по-достъпни и популярни през последните две десетилетия, което кара планината да стане опасно пренаселена. Едмънд Хилари и Тензинг Норгей станаха първите алпинисти, покорили Еверест през 1953 г. 

Седем десетилетия по-късно над 6664 хора са изкачили върха – и тази някога девствена среда започва да усеща натоварването...