Автор
Теодор Муховски

6 ефективни метода за повишаване на заплатата

Не всички компании редовно вдигат заплатите на служителите си. Въпреки че много хора смятат, че това не само е необходимо, но е и заслужено.

Мария Консуманова, HR експерт, кариерен консултант, разказва как да поискате увеличение на заплатата и да го получите гарантирано.

Как да осъзнаете, че има за какво да искате увеличение на възнаграждението си?

Към този въпрос трябва да се подходи разумно - никой няма да повиши ставката на служител, който не е постигнал никакви резултати в компанията и не ѝ е донесъл ползи под формата на ръст на определени показатели или печалби.

Какви фактори могат да предизвикат преразглеждане на заплатата:
- Подобрили сте значителни резултати по проектите си, редовно изпълнявате ключови показатели за ефективност, надхвърляте плановете.
- Отговорностите ви са станали малко по-широки, отколкото са били първоначално. Справяте се с много повече задачи, отколкото са ви били възложени.
- Успели сте да донесете неочаквана печалба на компанията или сте решили сложен казус.
- Клиентите, които сте привлекли, са се превърнали в ключови за фирмата.

Разбира се, струва си да се подготвите за преговори за увеличаване на заплатата. Важно е да се наблегне на успешно завършените проекти, които са позволили на компанията да спечели или да спести някакви средства. Можете също така да анализирате пазара и да предложите на работодателя да обмисли увеличение на заплатата, като имате предвид тази информация. Друг аргумент във ваша полза ще бъде придобиването на нови умения, които ще бъдат полезни за компанията.

Струва си да споменем фразите, които трябва да избягвате, когато говорите с ръководството:

"Колегата от съседния отдел получава повече, но аз знам, че неговите резултати са по-ниски или по-лоши от моите."

"Знам със сигурност, че моята позиция струва много пари в конкурентна компания."

"Вече съм толкова стар в компанията, че е време да ми се повиши заплатата."

"Ако не ми увеличите заплатата, ще си търся нова работа."

Манипулацията далеч не е най-добрият начин да получите увеличение на заплатата. Много по-ефективно е да подчертаете важността си за компанията. А ако организацията е изправена пред финансови затруднения, по-добре е да отложите този въпрос за по-подходящ момент.

6 начина да получите увеличение на заплатата

Списък с действия, които ще ви помогнат да постигнете желания резултат:

1. Намерете подходящия момент - благоприятно приключен проект, общо увеличение на заплатите, получаване на свръхпечалба от компанията. В такива случаи шансът за повишение се увеличава.

2. Подгответе аргументи - напомнете на ръководството за вашите постижения и резултати.

3. Разкажете за предложение от друга компания - благоприятно предложение от конкуренти може да бъде чудесен стимул да преразгледате условията си на труд.

4. Напомнете за увеличението на цените и инфлацията - разумни и справедливи аргументи, защото всеки има определени нужди и задължения.

5. Поемайте нови проекти - покажете на ръководителя си, че сте готови да поемете повече задачи.

6. Просто попитайте - понякога това е достатъчно, за да напомните на шефа си за необходимостта от преразглеждане на заплатата ви.

Какво трябва да направите, ако компанията не възнамерява да повиши заплатата ви?

Може да изглежда, че високите резултати в работата - например превишаване на плана или успешна сделка - са добра причина да намекнете на шефа, че е време да повишите заплатата. Дори и този аргумент обаче не гарантира, че искането на служителя ще бъде удовлетворено. В такъв случай можете да помислите за други начини за стимулиране:

- гъвкави или хибридни работни графици;

- допълнителен отпуск;

- заплащане за допълнително професионално обучение;

- закупуване на оборудване за работа;

- организиране на пътуване до професионална конференция.

Разбира се, отказът от увеличаване на заплатата може да бъде неприятен за самочувствието ви. Използвайте това като повод за развитие: участвайте в обучение за придобиване на нови умения, анализирайте възможностите си - вероятно просто не сте се замисляли за други начини за увеличаване на доходите си.

Колко компетентно би било да напишете писмо за напускане и да се съгласите да останете при по-благоприятни условия

Понякога писмото за напускане е не толкова желание за истинско напускане, колкото опит за решаване на отделен проблем, когато работата иначе е задоволителна. Много хора искат да чуят от ръководството: "останете при по-добри условия". Но се случва така, че това предложение, напротив, съсипва плановете и разваля настроението - вече сте мислено на нова работа, а чак след това започват да ви предлагат такива условия, което ви разколебава.

Можете да се обърнете към ръководството с молба за раздяла по взаимно съгласие във връзка с това, че сте получили по-добро предложение: по-висока заплата и длъжност, по-интересни задачи. Напълно възможно е те да не ви пуснат толкова лесно и да ви направят контраоферта с по-добри условия, или да ви обещаят още някои бонуси. Служителите, които са уверени в своята свръхценност, понякога открито използват писмото за напускане като инструмент за изнудване, за да постигнат своето. Някои правят този трик редовно.

Разбира се, някои компании наистина "забравят" да следят пазарното ниво на заплатите и само опитите за бягство на ключови служители карат работодателите да осъзнаят това. Но ако заплатата вече е на ниво, изнудването от типа "Иначе ще напусна!" може да се провали. Или пък работодателят ще се съгласи с вашите условия, но само като временна мярка, като тайно започне да търси заместник на "неудобния" служител.

Съвет: редовно анализирайте собствените си знания и опит и следете пазара на труда. Тези простички действия ще ви позволят по-точно да оценявате доходите си и възможностите за тяхното увеличаване. Не бива да забравяте за развитието - в съвременния бизнес специалистите трябва постоянно да научават нещо ново, за да останат ценни за компанията.

Милионер търси асистент, който да пътува с него по света срещу заплата, а вие може да сте правилният човек
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Антония Михайлова

Милионер търси асистент, който да пътува с него по света срещу заплата, а вие може да сте правилният човек

Автор Антония Михайлова