Автор
Ева Лъчезарова

Топ дерматологът д-р Каляшева разкрива пред Woman.bg тайни на красивата и подхранена коса

Ето че дойде време за третото интервю от съвместния проект на Nizoral Care и Woman.bg, който носи името Take care for your hair. В него заедно с топ дерматолози обсъждаме подробности за една от любимите теми на всички дами - красивата коса. Днес в проекта ни гостува една от най-популярните дерматоложки в България д-р Каляшева.

Тя е изключителен медицински специалист с обширен опит в областите на дерматологията и венерологията. През 2013 г., д-р Каляшева се присъединява към елитния екип от основатели на частния медицински център "Дерма София", където предлага иновативни и висококачествени медицински услуги в сферата на дерматологията, естетичната дерматология, лазерните процедури и медицинската козметика.

С д-р Каляшева ще говорим за тайните на красивата и подхранена коса, тя ще ни разкрие своята лична рутина за изящна коса и ще сподели най-добрите практики за справяне с пърхота.

Здравейте, д-р Каляшева, към края на зимния сезон множество дами се интересуват как да подхранят косата си, която понякога е доста изтощена от студените дни, какви са вашите съвети по темата?

Темата за правилната грижа за косата често остава на заден план и бива пренебрегвана. Макар да обръщаме внимание на косата, то почти винаги се фокусираме върху нейната форма (прическа), но не върху нейното здравословно състояние. Истината е, че в основата на хубавия външен вид се крие именно здравето на нашата коса и скалп. Косата и кожата на скалпа са постоянно изложени и страдащи както от външни климатични фактори, така и от вътрешни – имунна реакция на скалпа, повишено количество сапрофитни микроорганизми, които причиняват така неприятния пърхот. Пърхотът е сред най-често срещаните проблеми и може да бъде доста упорит. Той се влошава през зимните месеци и при наличието на стрес. За да не му позволяваме да оказва влияние върху самочувствието ни, то трябва да полагаме ежедневни грижи за скалпа.

View post on Instagram
 

Пърхотът е често срещан проблем, който влияе на самочувствието на всяка жена, какви са най-добрите практики за неговата превенция?

Пърхотът е една от клиничните изяви на така наречения себореен дерматит. Себорейният дерматит е хронично заболяване, което се характеризира с еритемo-сквамозни плаки с жълто-розов цвят, най-често в областта на скалпа, веждите, назолабиалните гънки (около носа и устата), около и в ушите, брадата, а понякога при тежки форми и по тялото.

Причината за тази дерматоза не е напълно изяснена, но при всички страдащи по поразените зони е намерено повишено количество на сапрофитни гъбички от рода Malassezia (pityrosporum). Поради тази причина при този проблем ние дерматолозите препоръчваме антимикотични продукти и така атакуваме директно причината за страданието. Колкото по-рано вземем мерки за правилна грижа и ги превърнем в рутина, толкова по-бързо ще се отървем от този проблем и ще го оставим в миналото. Рутинната грижа е най-добрата превенция срещу пърхота. Тя не изисква нищо сложно – необходимо е да се подхранва и поддържа нормалното състояние на скалпа, което се постига с правилния избор на медицински шампоан.

Бихте ли споделили с нашите читателки рутина за красива коса?

Аз препоръчвам при хора с проблеми на скалпа следната рутина: фаза на лечение с лечебен шампоан Nizoral 2 пъти седмично за 2 до 4 седмици, и след това фаза на поддържаща терапия с шампоан Nizoral Care, защото една от ключовите му съставки е Crinipan ®, който селективно потиска причинителя на пърхот Malassezia. Активното му действие започва още при първото измиване, като потиска растежа на Malassezia и поддържа дълготраен ефект без пърхот. Използването на Nizoral Care е рутинна грижа, едновременно включваща лечебен и ежедневен шампоан. Nizoral Care поддържа скалпа здрав, предотвратява повторната поява на пърхот и хидратира всички типове коса.

Ако трябва да посочите едно нещо, което една дама задължително е необходимо да прави, за да има красива коса, кое би било то?

Да поддържа скалпа си здрав с подходящите продукти за превенцията на появата на пърхот. Важно е да отбележим, че здравият скалп е предпоставка за така желаната от всяка дама красива коса.

Коя е вашата любима процедура за сияйна коса?

Сияйната коса е резултат не само от една процедура. Тя е съвкупност от множество фактори – правилно и балансирано хранене, прием на подходящи хранителни добавки, правилно третиране на косата, използване на UV защита през летните месеци, ежедневна грижа за здравето на скалпа. Красивата и сияйна коса е възможна само при здрав скалп.