Автор
Ева Лъчезарова

Ценни съвети от топ специалист: Дерматологът д-р Тончева разкрива своите топ 3 съвета за красива коса и здрав скалп

Един от най-популярните дерматолози в България д-р Тончева се включва в специалния проект на Woman.bg и Nizoral Care - Take care for your hair. В него топ специалисти споделят как да се погрижим за косата си малко преди старта на любимия на всички ни сезон, който очакваме през цялата година - лятото! Закономерно през студените месеци косата ни губи от своя блясък, често забелязваме, че е по-изтощена, а в нередки случаи ставаме свидетели и на появата на пърхот. Как да се справим с всички тези симптоми и за още практични съвети си говорим именно днес с д-р Тончева.

Д-р Тончева се ползва с доверие както сред известни български личности, така и сред много пациенти от различни краища на света, включително САЩ, Швейцария, Франция и Великобритания. Тя притежава магистърска степен по естетична медицина от престижния Университет в Ница и е международно признат лектор и трейнър в областта на миниинвазивните процедури. Професионалните интереси на д-р Тончева са насочени към регенеративната медицина и прилагането на методи за стимулиране на естествените възстановителни процеси в клетките на кожата.

- Здравейте, д-р Тончева. Вие работите с множество клиенти, както в България, така и в чужбина, можете ли да разкриете какви са най-често срещаните проблеми, които имат със своята коса и скалп?

- Косопад, зачервен и сърбящ скалп, в следствие на себореен дерматит и пърхот са най-често срещаните проблеми, поради които пациентите търсят дерматологична консултация.

- Бихте ли ни разкрила кои за вас са топ 3 на най-важните неща, които една жена е добре да прави, за да се погрижи за микрофлората на скалпа си?

- Да се избират продукти, които поддържат кожата и косата хидратирани. Това подпомага баланса на микробиома и предотвратяват кожни проблеми. Правилната грижа и използването на специално създадени продукти, които спомагат функцията на микрофлората на скалпа, е ключово за поддържането на здрава коса и предотвратяване на различни кожни проблеми. Ето моите 3 съвета за здрав скалп:

1. Изпозлвайте продукти с доказан произход, естествен състав без парабени, силикони и други неблагоприятни съставки. Низорал® Кеър шампоан за ежедневна употреба е много добър избор, тъй като помага за балансиране на микробиома на скалпа и предотвратяват повторната поява на пърхот.

2. Прилагайте продукти, подобряващи хидратацията на скалпа: Поддържането на добре хидратиран скалп, намалява проявите на сухота, сърбеж и раздразнение. Използването на хидратиращи маски за коса и лосиони за скалпа, както и пиенето на достатъчно количество вода през деня, може да подобри общото състояние на косата и скалпа.

3. Масажирайте скалпа: Масажът на скалпа стимулира кръвообращението, подобрява микроциркулацията и насищането на клетките с кислород и хранителни вещества, което подпомага растежа на косата и подобрява баланса на микрофлората.

View post on Instagram
 

- Пърхотът е често срещан проблем, който значително влошава качеството на живот на всяка дама, можете ли да ни разкриете кои са най-честите причини за него и какви са вашите съвети по темата?

- Пърхотът, неприятен проблем, който може да бъде причинен от множество фактори, включително гъбичката Malassezia, която е основният причинител на себореен дерматит. Сухият скалп, особено през студените месеци, и използването на агресивни продукти за измиване или стилизиране могат да влошат състоянието.

За ефективно справяне с пърхота, препоръчвам използването на шампоани с активни съставки като кетоконазол, които имат доказана противогъбична ефиктивност. Редовното измиване на косата и поддържането на здравословен начин на живот също са съществени за предотвратяване и лечение на пърхота. Използването на продукти, съдържащи цинков пиритион и салицилова киселина, могат също да подобрят състоянието на скалпа и да намалят появата на пърхот.

- Дамите често се чудят коя е най-добрата рутина за миене на косата, колко често трябва да се мие тя, така че едновременно да бъде красива и мека и да не се омазнява прекалено бързо?

- Идеалната рутина зависи от типа коса. Обикновено препоръчвам 2-3 пъти седмично миене с щадящ към скалпа продукт, който хидратира и не предизвиква лющене и омазняване.

- Какви очаквате да бъдат тенденциите в грижата за косата и скалпа през 2024-та година?

- Категорично през последните години все повече се забелязва нарастващ интерес към регенеративните процедури като цяло, а за стимулация на космения фоликул вече доста колеги започнаха да предлагат стандартната PRP терапия.

Преди 3 години, на световен конгрес, се заговори за екзозоми, като новото средство за регенерация на кожата и косата. През януари 2024 год., ежегодният конгрес в Париж посвети цяла сесия на екзозомите, в която бяха представени клинични резултати и съпровождащи нежелани странични действия. Тъй като очаквам екзозомите да навлязат и на българския пазар, нека пациентите да са информирани, че това са козметични продукти от растителен, животински или синтетичен произход, които са за повърхностно приложение и не са разрешени за инжектиране в кожата или скалпа, поради странични действия.

Очаквам все повече хора да са правилно информирани и да търсят методи, които реално подпомагат естествените възстановителни процеси на организма. Това включва правилен подход към избор на терапии за коса и използване на правилни продукти, които са в хармония с естествените механизми на регенерацията.

(в материала има продуктово позициониране)