Автор
Ева Лъчезарова

Д-р Паскова съветва: нездравият скалп води до нездрава коса, затова започнете от грижата за него

Д-р Катя Паскова, един от най-популярните дерматолози в България, гостува в специалния блог на Woman.bg - Take care for your hair. Създадохме проекта съвместно с Nizoral Care, а в него топ специалисти дават практични съвети за това как всяка от нас да се погрижи за косата си, така че тя да бъде красива, жизнена и бляскава.

Д-р Паскова има над 25-годишен опит в областта на дерматологията. Нейната философия като специалист е, че истинската красота не се събира в шаблони, а се изгражда въз основа на правилните пропорции, специално определени за всеки индивидуален пациент. Притежава над сто дипломи и сертификати от престижни международни конгреси и конференции като IMCAS, 5CC и други.

С нея днес разговаряме за горещи теми като най-често срещаните грешки, които жените допускат при грижата за своята коса, за спецификата на преходните сезони и как да се погрижим за красотата на косата си в тези периоди, както и микрофлората на скалпа, тема от жизнена важност, която често пропускаме.

- Здравейте, д-р Паскова. Вие сте дерматолог с над 25-годишен опит зад гърба си, можете ли да споделите пред нашите читателки кои са най-често срещаните грешки, които жените допускат при грижата за своята коса?

- Най-често грешки в грижата за косата се допускат при основните стъпки като хигиенните навици. Дамите се фокусират върху грижата за дължините на косата си и неглижират здравето на скалпа, според наблюденията над пациентите ми. Когато говорим за грижа за косата, нежният пол обръща повече внимание на стилизирането и постигането на желаната прическа, което често води до употреба на неподходящи продукти, прекомерна термична и химична обработка, а това от своя страна е предпоставка за дисбаланс в микробиома на скалпа, нарушаване на бариерната функция на кожата на главата и увреждане на самия косъм.

Самолечението също е сериозна грешка, която са допускали голяма част от пациентите ни в клиника Дерма Вита, преди да потърсят помощ от екипа ни.

- Ако трябваше да дадете само един съвет за здрава и красива коса, какъв би бил той?

- Проучванията доказват, че нездравият скалп води до нездрава коса. Затова моят съвет като дерматолог е грижата за косата да започва от грижата за здравето на скалпа.

View post on Instagram
 

- Към края на зимния сезон голяма част от дамите се оплакват, че косата им е суха и изтощена и срещат проблеми с мазен скалп и пърхот. Какъв би бил Вашият съвет при такива ситуации?

- Преходните сезони – пролетта и есента, водят до промени в състоянието на скалпа и косата. Резултат от зимния период често е повишена чувствителност и раздразнен скалп, тъй като студените месеци нарушават хидролипидния слой на кожата и скалпа. Друг фактор е значително по-ниската двигателна активност на хората през зимата, която понижава кръвоснабдяването на скалпа. От друга страна повишената влажност през пролетта е предпоставка за омазняването на косата и скалпа. Преходните сезони водят до промени в околната среда, които изискват адаптация и от организма ни, затова трябва да се погрижим за поддържането на баланс във функционирането на всяка част от тялото ни.

Аз съветвам пациентите си да се уверят, че менюто им осигурява достатъчен прием на цинк - важен минерал за здравето на организма, който има антибактериално и противогъбично действие, омега 3 мастни киселини, които повлияват възпалителните процеси и витамини от група В, които укрепват имунната система, за да се противопостави на заболявания, част от които са свързани и с пърхота.

Хигиенната рутина е ключово важна. Шампоан Низорал Кеър е отлично решение за ежедневна хигиена на косата и скалпа против пърхот. Този продукт дава комплексен подход в грижата против пърхота. Патентованата съставка Crinipan® балансира микробиома на скалпа, което е определящо за справяне с пърхота. Салициловата киселина в шампоана е отговорна отстраняване на лющещите се плаки, а глицеролът хидратира кожата на скалпа и косата. Разбира се, ако пърхотът не бъде овладян, трябва да се посети дерматолог, който да назначи лечение.

- Често пропускана тема е тази за микрофлората на скалпа, можете ли да ни споделите повече за нея и защо тя е важна, за да имаме красива коса?

- Човешкото тяло е дом на екосистема от микроорганизми, която наричаме „микробиом“. Микроорганизмите обитават телата ни както отвътре, така и отвън. Балансът в микрофлората на човек е важен за доброто му здраве, включително и на скалпа. Нарушеното равновесие в микрофлората на скалпа, стимулиращо развитието на гъбичка Malassezia furfur, е основна предпоставка за появата на пърхот, както и на по-тежки форми на себореен дерматит на скалпа. Дисбалансът на микробиома на скалпа може да доведе до възпалителни процеси, които засягат космения фоликул и дължината на косъма. Резултат може да бъде и повишено производство на себум в скалпа, което води до прекомерно омазняване на косата, или много суха кожа на скалпа. В обобщение можем да кажем, че здравето на косата започва от корените ѝ, чиито фоликули се намират в скалпа и са пряко зависими от състоянието му.

- Какви са най-често извършваните дерматологични терапии за скалп и коса?

- При пърхот, независимо от интензитета и типа му, псориазис и розов лишей на скалпа се прилага UV терапия. Медицинската фототерапията с UV кабина действа чрез контролирано, умерено и полезно влияние на светлината върху кожата. Безболезнена и бърза процедура – продължава само броени минути.

При лечение на косопад и укрепване на космения фоликул най-ефективните методи са Мезотерапия и Плазмотерапия /PRP/ на скалп. При мезотерапията в скалпа се инжектират полезни вещества като витамини, минерали, аминокиселини, коензими и др., а при Плазмотерапията се инжектира кръвна плазма, наричана „течно злато“, взета от малко количество от собствената кръв на пациента. Процедурите стимулират космения фоликул, за да уплътнят и заздравят косата.

Терапевтичният план за всеки пациент е строго индивидуален, състоящ се както от дерматологични терапии, така и от правилна домашна грижа, може да включва и прием на медикаменти по преценка на дерматолога.

(в материала има продуктово позициониране)