Последната обида: Джеймс Хюит иска 1 милион долара за любовните писма на Даяна

Бившият офицер от армията Джеймс Хюит предизвика обществено възмущение в Англия, като пусна за продажба 64 интимни любовни писма, написани до него от принцеса Даяна. Твърди се, че писмата, писани между 1989 и 1991 г., по време на участието на Хюит във войната в Персийския залив, съдържат много лични и интимни подробности за техните отношения.

Съобщава се, че Хюит, който имаше тайна петгодишна връзка с принцеса Даяна до 1992 г., иска около 1 милион долара за писмата, които били предложени на богат колекционер в САЩ. Този ход беше осъден като обида към паметта на принцеса Даяна.

Ингрид Сюард, автор на кралската книга My Mother and I, описва решението на Хюит да продаде писмата като предателство към Даяна, заявявайки: „Джеймс Хюит е предал Даяна по толкова много начини, така че това е само последната обида.“ Тя каза още, че писмата, ако станат публични, могат да предизвикат неудобство за кралското семейство.

Твърди се, че писмата, които са написани от Даяна, са изключително интимни и лични, хвърляйки светлина върху чувствителен период от нейния живота. Въпреки уверенията на говорителя на Хюит, че той няма намерение да продава и не търси оферти за покупка, писмата се предлагат за продажба чрез аукционна къща в САЩ.

Години наред в медиите се разискват любовните писма между Хюит и покойната принцеса на Уелс. Даяна, която потвърди връзката в интервю за BBC през 1995 г., по-късно говори за „пълното предателство“ от страна на Хюит, за когото смята, че е изгорил писмата. През 2000 г. Хюит разкри, че е предложил да продаде писмата за £10 милиона.

Съществуването на писмата стана публично достояние през 1994 г., когато авторката Анна Пастернак ги открила, докато проучвала книгата си "Princess In Love.". Въпреки че правните експерти заявяват, че излагането на писмата в музей или изложба няма да наруши авторските права, остават опасения относно потенциалното въздействие на продажбата им върху наследството на принцеса Даяна.

Хюит, който сега живее с овдовялата си майка в апартамент с две спални в Девън, е изправен пред критики за опита си да продаде писмата и желанието му да спечели от връзката си с принцеса Даяна. Продажбата на писмата възобнови дебата за неприкосновеността на личния живот, авторските права и наследството на принцеса Даяна, като мнозина поставиха под съмнение етиката на продажбата на такава лична и частна кореспонденция.