Автор
Ева Григорова

С цел да потуши спекулациите: Кейт написала цялата си реч за битката с рака „сама, много бързо“

Принцесата на Уелс написала цялата си реч за битката с рака „сама, много бързо“ в опит да „потуши по-нататъшни клюки и спекулации за здравето“, разкри близък приятел до кралското семейство.

Кейт Мидълтън направи емоционалното изявление, записано в сряда в Уиндзор, което бе публикувано в петък вечер. Приятелят каза пред The Sunday Times: „Всъщност не беше драмата от последните няколко седмици, въпреки че очевидно това е разстройващо. Чувстваше, че трябва да го направи заради това, което се случва. По-скоро тя знае, че е публична личност и има по-широка лидерска отговорност. Тя написа всяка дума от изявлението, всичко се събра много бързо.“

Приятелят добави, че речта е позволила на принцесата да достигне до подкрепяща публика, която не е съгласна с клюките и теориите на конспирацията. Кейт също предпочела разкриването на новината чрез видео съобщение пред по-„смущаващо“ писмено изявление, тъй като това би било по-успокояващ начин за съобщаване на шокиращата новина.

Принцът и принцесата на Уелс благодариха на публиката в събота вечерта за огромния поток от любов и съчувствие, който получиха след съобщението в петък, добавяйки, че са „изключително развълнувани“ от подкрепата.

Основна причина за шокиращото съобщение било чувството на принцесата, че е длъжна да разпространи надежда сред онези, които изпитват подобни затруднения и да успокои кралските фенове по целия свят. Друг приятел изрази разочарование, че Кейт е била принудена да публикува толкова открито съобщение след порой от слухове и теории на конспирацията в социалните медии, което накара хора като левия журналист Оуен Джоунс и актрисата Блейк Лайвли да изразят своята тъга за недобре преценените си забележки.

След видеото Линда Якарино, главен изпълнителен директор на X, написа: „Смело послание, предадено … с характерната за нея грация. Нейното искане за поверителност, за да защити децата си и да й позволи да продължи напред (без безкрайни спекулации) изглежда като разумно искане за уважение.

Източник, близък до принца и принцесата на Уелс, се оплаква от огромния мащаб на „дезинформацията“ около здравето на кралската особа и се надява, че съобщението ще сложи край на неприятните слухове.

Смята се, че принцесата сама е взела решението да разкрие диагнозата, но е имала пълната подкрепа на съпруга си. В прочувственото видео съобщение Кейт говори за „огромния шок“, след като тестовете установиха рак след операцията и „невероятно тежките няколко месеца“, които семейството й е преживяло, като гласът й на моменти се накъсва от емоции по време на кадрите.